Haški sud objavio dokumentarac o zločinima u Srednjoj Bosni

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) premijerno je ovaj tjedan prikazao u Haškom institutu za globalnu pravdu ( The Hague Institute for Global Justice) četvrti po redu dugometražni dokumentarni film pod nazivom – Zločini pred Tribunalom: Srednja Bosna.

Nakon premijernog prikazivanja u Nizozemskoj na kojem su sudjelovalediplomate, predstavnici međunarodnih i nevladinih organizacija, predstavnici akademske zajednice, dužnosnici vlada i studenti – film je dostupan i javnosti na web stranicama Haškog suda ili ma Youtube.

Dokumentarni film se bavi slučajevima vođenim pred Međunarodnim sudom u vezi zločina počinjenih u Lašvanskoj dolini i okolnim područjima od 1993.do 1995.godine, tijekom sukoba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Bosne i Hercegovine (ARBiH).

Kroz svjedočenja žrtava, intervjue s učesnicima suđenja i dokumentarne materijale korišćene u dokaznom postupku u sudnici – film govori o istragama, kaznenom gonjenju i presuđivanju za ratne zločine počinjene u srednjoj Bosni.

Osim poteškoća u procesuiranju ratnih zločina po zapovjednoj odgovornosti, zanimljiva je i analiza istražitelja tužiteljstva Williama Tomljanovicha u kojoj je zaključio – kako je sukob u srednjoj Bosni bio najbesmisleniji i koji je bilo najlakše izbjeći, prebacujući dio odgovornosti za njega i na međunarodnu zajednicu.

Odnosno Vance-Owenov plan na koji su Hrvati pristali (pripalo bi im 3 kantona od 10), no koji su odbili predstavnici Srba i Bošnjaka nakon čega su ga hrvatske snage za par mjeseci pokušale vojno ostvariti, između ostalog i etničkim čišćenjem zauzetih područja.

Opis sukoba: Susjedi jedni protiv drugih

Početkom 1993.godine u Lašvanskoj dolini u srednjoj Bosni izbio je rat između snaga bosanskih Hrvata i Bošnjaka, dotadašnjih saveznika u ratu protiv srpskih snaga „uz učešće susjedne Hrvatske na jednoj i stranih mudžahedina na drugoj strani“.

Užasni zločini protiv civila redovno su se događali pred očima mirovnih snaga UN-a i međunarodnih televizijskih ekipa, a budući da su prikazane scene potresne – dokumentarni film se ne preporuča mlađim osobama od 16 godina.

Istrage zločina počinjenih na obje strane počele su još dok su se zločini i dalje događali, a neke od prvih optužnica, koje je podiglo haško tužiteljstvo – odnosile su se upravo na zločine počinjene u srednjoj Bosni (HVO – Kordić i Čerkez, Blaškić, Rajić; ARBiH – Delić, Halilović, Kadžihasanović iKubura).

Opisani su procesi za zločine snaga HVO-a u mjestima Stupni Do i Ahmići, kao i procesi za zločine mudžahedina i snaga ARBiH u mjestu Bikoši i Uzdolu, kao i u zatočeničkim kampovima nad zarobljenicima Vojske Republike Srpske (VRS).

Spomenut je i proces čelnicima tzv.Herceg-Bosne Prliću i drugima, koji nakon prvostupanjskih osuđujućih presuda još uvijek vode žalbeni proces na Haškom sudu.

(VIDEO: Film Zločini pred Tribunalom – Srednja Bosna)


Goran Jungvirth

Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close