Haris Sejdić: MUSLIMAN JE MUSLIMANU BRAT

Ne može čovjek da ostane ravnodušan na dešavanja u Siriji, još manje na strašne događaje u Egiptu, ali i Iraku, Avganistanu,. ..

Nažalosti, po ovome kako stvari stoje, mi što nosimo lijepa muslimanska imena, a sva muslimanska imena su lijepa, smo najviše razjedinjeni, mnogo se mrzimo i previše jedni druge ubijamo.

I nikako da se opametimo, nastavljamo sa nesmanjenom žestinom da se i dalje gložemo,prepiremo i svađamo.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Nećete ući u Džennet  (Raj) sve dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati ako se ne budete voljeli.”

Zatim, rekao je Pejgamber s.a.v.a i sljedeće: “Musliman je muslimanu brat; ne nanosi mu nepravdu, ne uskraćuje mu njegova prava i ne ponižava ga”. 

 

ISLAM NAGLAŠAVA DA SU VJERNICI BRAĆA., DA JE MUSLIMAN MUSLIMANU BRAT.

 

Muslimanski svijet, Islamski ummet, se uvijek smatrao jednim tijelom u svojoj međusobnoj ljubavi, samilosti i međusobnom ophođenju.

Ova odlika se uvijek očitovala i treba da se  očituje u krizama, kriznim situacijam i teškim periodima koje ih snađu čime se formira solidarnost u osjećajima, prema hadisu hazreti Pejgambera a.s.: “Primjer muslimana u međusobnoj ljubavi, samilosti i blagonaklonosti je kao primjer jednog tijela. Kada jedan organ oboli drugi mu se organi odazovu vrućicom i nesanicom.”

Ovakav primjer visoke humanosti sasvim sigurno da nećemo naći kod drugih naroda. Sve ovo su odlike naše vjere islama, njegove temeljne postavke za izgradnju ummeta i jačanja međusobne ljubavi.

Oni koji posvjedoče kelime-i šehadet (Allahovo jedinstvo, da nema boga osim Allaha) i Muhammedovo poslanstvo su braća.

Dakle, ne proklamuje se da su samo selefije braća, niti da su vehabije braća, niti da su samo sufije i derviši braća, niti da su samo sunije braća, niti da su samo šijje braća, nego da su svi muslimani braća.

Hazreti Mevlana Dželaludin Rumi je čuvenim riječima: “…dođi, dođi, samo dođi,  ko god da jesi,  bilo nevjernik, bilo da se moliš vatri…  naša karavana nije karavana očaja. ..i ako si hiljadu puta prekršio svoja obećanja, dođi, dođi, i još jednom… dođi”,…………………………. pozivao sve ljude da postanu braća u ime Allaha dž.š.

Nije se ograničio samo na derviše, mevlevije, niti na rodbinu ili komšije, niti na stanovnike grada Konje, niti na muslimane, nego je pozvao i one koji nisu muslimani da dođu i da se iskreno pokaju Allahu dž.š., i na taj način ostvare istinsko bratstvo. 

Jedan učenjak mu je napisao kako on nema prava da sve ljude poziva, pa mu je hazreti Mevlana napisao:

“I ti  dođi !”.

A kakvo ponašanje-edeb promoviše Islam kao vjera govori i slučaj kada je jedna grupa učenika sjedila za ručkom zajedno sa svojim učiteljom-šejhom.

Dok su oni jeli prišao im je lopov-hrsuz i gurnuvši dvojicu učenika počeo je halapljivo jesti i uzimati hranu.

Naravno, učenici su ga otjerali, a učitelj im reče: “Što čovjeku zabranjujete njegovu nafaku?”

“Ali, učitelju, on je odgurnuo nas dvojicu i počeo jesti i uzimati hranu a da nikoga nije ni pitao”-rekoše učenici.

“Eto, kakvi ste, ne samo da čovjeku niste dali njegovu nafaku, nego ga još i ogovarate”- reče im učitelj.

Molim Boga da nas oslobodi djela koja nas razjedinjavaju, djela koja razaraju, molim Boga da nas počasti djelima koja uzrokuju vječnu harmoniju i ljubav među nama i da nas uputi na pravi put.
Amin!

Piše: Haris Sejdić
www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close