Haris Sejdić: Amerika u Tešnju. ..

Prije nekoliko dana u ranije  najavljenu posjetu došli su mi gospodin Elder Phil Smartt i njegova supruga gospođa Gloria Smartt.

Inače, gospodin Smartt je na čelu mormonske Crkve u BiH.
I tako, nakon onog standardnog How do you do, počinje uvodna priča, predstavljanje gospodina Smartta i mormonske Crkve, predstavljanje mene i firme u kojoj radim.

Kako se priča razvila, upitam ja koja su to učenja koja propagiraju mormoni.
Kaže da oni ne piju alkohol, ne puše, ne piju kafu, imaju puno djece, daju novac za svoju crkvu.. .

Rekoh: jedete li svinjetinu? kaže jedemo, ..hajd dobro, mi ne jedemo …

Koliko imate djece? Kaže: imamo sedmero djece.

“Congratulation ..čestitam gospođo Smartt, i Vama također gospodine Smartt.”

Ok…nastavljam ja,  “to sam razumio, ali koja je razlika u samom vjerovanju?”
Pa.. kaže mi vjerujemo da je na zemlji stalno boravi jedan Prorok, i da ima uvijek oko njega 12 apostola.
Aha. . a kako birate Proroka? Ko ga određuje ? .. kaže apostoli.. . i nastavlja: Mit Roomney (protukandidat Obami na zadnjim predsjedničim izborima u SAD) je trenutno najpoznatiji mormon u svijetu, a i nekadašnji slavni reprezentativac Jugoslavije u košarci Krešimir Ćosić je također mormon.
A koliko vas ima u BiH?

Ima nas i reče cifru koja je ispod 100.

Fino Bogami, i gdje imate svoje  Crkve, kancelarije.

Kaže: U Sarajevu, Tuzli i Banjaluci. .. nekoliko je diplomata  u BiH  su mormoni, a ima bosanaca i to uglavnom miješani brakovi.

Onda ja njemu počnem pričati o Tešnju, pa o našoj gradini, pa o zadnjem ratu, pa o Eugenu Savojskom, pa o osmanskom u austrogarskom vladanju Tešnjom, pa o Ademagi Mešiću, pa o prvoj banci u BiH koja je osnovana u Tešnju,  pa o strukturi privrede, pa o slavnom privredniku Izudinu Alićehajiću, i sve do našeg aktuelnog načelnika općine, za kojeg mu kažem da je odnedavno na čelu općine došao jedan mladi magistar ekonomije, koji je sticao iskustva u radu sa načelnicima iz prethodnih perioda, kao njihov prvi saradnik i koji ima jednu dobru osobinu, nije sujetan, za razliku od nekih drugih funkcionera i političara.

Kaže mi gospodin Smartt: ” gospodine Sejdiću, ovako me je upoznavao sa istorijom Tuzle gospodin načelnik općine Imamović, i evo sada vi, rijetko je upoznati nekoga ko sa toliko ljubavi govori o svom mjestu”.

“Tenkju..Tenkju”. .uzvraćam ja, ali ja mislim da je to sasvim normalno i da bi tako trebali svi.

Da…da.. ali ljude koje sam upoznavao po vašoj državi uglavnom su tražili neke donacije…

Pa, nisam znao da dajete donacije. . .SMIJEH. . .

Vidi ovaj Smartt da smo mi ovdje u Tešnju napredni, a i on se kao svaki pravi amerikanac smatra napredan, i da imamo zajedničku osobinu da smo eto napredni, pa mi kaže da bi volio da ako bi moglo da se uspostavi kancelarija mormonske Crkve u Tešnju…

“Ali, gospodine Smartt, ovdje je preko 90 % muslimana”,

“Da,to znam, ali to nema veze, naše učenje je za sve ljude, nije samo za kršćane”.

“Gospodine Smartt. .. ja Vas i vašu vjeru uvažavam, ali dozvolite mi da Vam kažem da bi Vi na području Tešnja kada bi propagirali učenje mormonske Crkve, to radili na uštrb moje vjere, a to meni ipak kao muslimanu nije dozvoljeno, molim Vas ne tražite to od mene”.

“OK ..OK… razumijem…ali, možemo li dogovoriti da otvorimo kancelariju u kojima bi davali besplatne kurseve engleskog ?”

“Pa, sto se mene tiče to možete, ja vam to niti odobravam niti zabranjujem”.

Na kraju obišli smo staru tešanjsku čaršiju i naravno i Gradinu, i gospođa i gospodin Smartt su otišli impresionirani i Tešnjom i tešnjacima, a bogami i Bosancima i Bošnjacima i muslimanima.
Za kancelariju nisu ništa konkrektno rekli, ali stekao sam osjećaj da bi voljeli da nas, ovake kakvi jesmo, imaju u toj svojoj “organizaciji”.
Da. da…da…i sve to, a ni kafe popili nismo.

Haris Sejdić – magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close