Haris Ćutuk: Napornim radom došao sam do titule svjetskog prvaka

Bosanskohercegovački borac Haris Ćutuk pobijedio je prošlog mjeseca u Melbourneu dvostrukog prvaka Australije Daniela Smyrka, u meču za svjetsku IKBF (International kickboksing federation) titulu do 76 kilograma.

Ćutuk je objasnio kako je došlo do poziva za meč i osvajanja titule svjetskog prvaka u Australiji.

– Veliku ulogu imala je bh. dijaspora u Australiji, koja je gledala moje mečeve i prezentirala nas organizatorima u toj zemlji. Veliki dio posla obavio je Emir Kamenica, koji nas je povezao s Boštijanom Maleševićem iz Melbournea, uglednim biznismenom porijeklom iz BiH. Malešević je sponzorirao borbu, a ja sam dobio priliku da se borim za titulu prvaka svijeta – rekao je mladi borac.

Ćutuk, koji slovi za jednog od najboljih kickboksera u BiH, pobijedio je renomiranog Australijanca, poznatog pod nadimkom ”The Vice”, nokautom u drugoj minuti meča.

– Borba je bila teška, iako sam protivnika uspio nokautirati krajem druge minute meča. Koliko je Smyrk opasan protivnik ukazuju njegove pobjede protiv boraca s Tajlanda, zemlje iz koje dolaze najbolji kickboxeri i taekwondoisti. Smyrk je protiv njih odradio čak 70 mečeva. U meč sam ušao maksimalno spreman i uspio sam nametnuti moj stil borbe. Započeo sam borbu s ”low kickovima” i nokautirao protivnika desnim krošeom koji je protivnika pogodio u uho, odnosno u centar za ravnotežu – objasnio je Ćutuk.

Mladi Sarajlija se počeo baviti borilačkim sportovima, tačnije karateom, kada je imao pet godina. U četvrtom razredu osnovne škola oprobao se u džudu, nakon toga se okrenuo taekwondou, a prije dvanaest godina se definitivno opredijelio za kickbox.

– Kickbox sam zavolio zahvaljujući mentoru i treneru Safetu Kapi. Naša saradnja traje od 2001. godine. U početku sam imao mali broj mečeva, ukupno 16, ali sve što sam radio s trenerom, radio sam sistematski. Tek nakon pet godina imao sam prvi meč, ali bio sam školovan i spreman borac – kazao je Ćutuk.

Bosanskohercegovački šampion tada je pobijedio peterostrukog prvaka Hrvatske Vinka Đirlića, a zatim je pobjede nizao protiv prvaka Srbije, Mađarske i drugih evropskih zemalja.

Dvadesetšestogodišnji Haris Ćutuk ne bavi se kickboxom profesionalno, a nakon meča protiv Smyrka dobio je pozive za novu borbu u Australiji 16. novembra koju je morao odbiti jer se mora vratiti poslu u Sarajevu.

Ipak, odmah nakon pobjede protiv Smyrka, Ćutuk je saznao ime izazivača za titulu svjetskog prvaka. Riječ je o još jednom Australcu Aaronu Goodsonu, protiv kojeg će se boriti od februara do aprila naredne godine u Australiji.

– Prema pravilima IKBF-a moram braniti titulu u narednih šest mjeseci. Izazivač je mladi borac Goodson protiv kojeg ću se boriti opet u Australiji jer mi u BiH nemamo novac da organiziramo takvu borbu. Izazov sam prihvatio, a dobio sam ponude za mečeve i u drugim zemljama. Najvjerovatnije ću neku od ponuda prihvatiti – naglasio je prvak svijeta u kickboxu.

Haris Ćutuk je član Kluba borilačkih vještina Orkan F, u kojem su karijere započeli i izgradili brojni bh. borci poput Adnana Redžovića, Dževada Poturka, Edina Krupalije, Dženana Muminovića, Dženana Sadikovića i drugih.

Krajem 2013. godine bh. šampion učestvovat će na dvije borilačke manifestacije u Sarajevu, a zatim će 2014. u Australiji braniti titulu protiv Goodsona. Ipak, njemu najdraži projekt u kojem namjerava učestvovati je organiziranje borilačke manifestacije u Goraždu, kojom bi mogao biti oboren rekord posjećenosti gradskog stadiona.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close