Hamović: Nisam lopov i smeta mi kad me zovu tajkunom!

Predsjednik EFT Vuk Hamović kaže da nije lopov i da nije zabrinut zbog najava ministarke Zorane Mihajlović da će biti ispitano poslovanje EFT u trgovini strujom.

“Ubijeđen sam da nema elemenata za pokretanje postupka, jer nema elemenata. Najviše bih volio da tužilaštvo javno kaže da nema osnova, ali tužilaštvo nije obavezno da to uradi. Ministarkine izjave nisu bile konstatacija krivice, nego ‘da tužilaštvo pogleda’”, rekao je Hamović na konferenciji za novinare u sjedištu te kompanije u Beogradu.

Hamović je dodao da “ima veliku želju da se raščisti” slučaj privatizacije Nacionalne štedionice, koja je na spisku 24 sporne privatizacije, i naveo da je od političkih stranaka finansirao jedino Demokratsku stranku tokom devedesetih godina, a da je njegov bivši partner Vojin Lazarević “imao svoje političke afinitete”.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović je u junu izjavila da tužilaštvo ispituje navode iz izvještaja Antikorupcijskog tima njenog ministarstva o zloupotrebama za koje se sumnjiče Vuk Hamović i Vojin Lazarević.

Hamović je odbio da na današnjoj konferenciji za novinare govori o slučaju Nacionalna štedionica rekavši da je sve o tome objavio na svom sajtu www.vukhamovic.com.

Predsjednik kompanije EFT, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, naveo je da je od političkih stranaka finansirao jedino Demokratsku stranku tokom devedesetih godina, ali je prestao nekoliko godina prije odlaska Slobodana Miloševića s vlasti i da potom nije davao novac strankama.

Negirao je da je finansirao DSS, ali je rekao da je njegov bivši partner Vojin Lazarević, s kojim se rastao prije sedam godina, “imao svoje političke afinitete”, ali da njihova firma ni tada nije davala novac partijama, jer je to “pogubno za biznis”.

Hamović je rekao i da je Mlađana Dinkića upoznao devedesetih godina dok je vodio nevladinu organizaciju G17 plus, a da ga je poslije 2000. godine “slučajno sreo možda dva puta”.

“Nisam finansirao G17 plus, mada su oni to vjerovatno očekivali. Kada bih sreo Dinkića, klimnuli bi glavom jedan drugom, znamo se, ali nismo prijatelji”, rekao je Hamović.

Predsjednik kompanije EFT je rekao da njegova firma trguje strujom u 20 evropskih zemalja, a polovinu prometa ostvaruje u Njemačkoj, i upitao da li to znači da podmićuje političare u toliko zemalja da bi uspješno poslovao.

Hamović je, povodom optužbi za zloupotrebe u trgovini struje, podsjetio da je Skupština Srbije prije 10 godina osnovala anketni odbor na čelu sa Aleksandrom Vučićem, koji je svoje nalaze proslijedio tužilaštvu, ali da poslije toga nije pokrenut postupak protiv njega.

“Anketni odbor je tada preporučio angažovanje međunarodnih eksperata, pa bi bilo poželjno da tužilaštvo traži i analizu kompetentnih firmi, poput Deloitte and Touche ili Ernst and Young”, rekao je Hamović.

Hamović je naveo da je 2000. godine počeo da trguje strujom i da mu je teško da procijeni kada je zaradio prvi milion, jer je počeo od nule i na početku je uzimao kredite.

“Smeta mi kada me nazivaju tajkunom, jer nismo lopovi. Nije dobra ideja da treba utamaniti svakoga ko je uspješan i imućan. Malo je ta atmosfera pojačana u Srbiji, i to ne sada, nego u posljednjih 10 godina, pa je bilo i takvih ideja poput ‘ti si imućan, napravi most’”, rekao je Hamović.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close