Kultura

Hamdo Čamo: Ne znam šta je Alija htio i govorio, ali znam šta je uradio

ALIJA JE ZNAO ŠTA RADI

hamdocamo.wordpress.com

Alija je možda i govorio bosanski, ali je svakako mislio Veliko-srpsko-hrvatski, a djelovao Mlado-muslimanski. Iza sebe je ostavio ‚siromašno djelo i nadasve bogato nasljeđe‘. Ko takvo nasljeđe prešućuje i takvo djelo čuva, ne čini dobro BiH. Naprotiv! Tako se višom voljom  stalo na pola puta.

 

Autor: Hamdo Čamo

Ne znam šta je Alija htio i govorio, ali znam šta je uradio. Znam isto, da oni koji govore u njegovo ime također ne govore istinu, jer zbilja i činjenično stanje rezultata njihovih djela upućuju na laži i izdaju. Za sve koji misle da ih se ne razumije ili nije razumjelo – Sarajevo, Pale, Srebrenica, Prijedor, Bihać, Brčko, Banja Luka, Žepa, Rogatica, Goražde, Bratunac, Vlasenica, Foča, Višegrad, Bileća, Trebinje, Sutorina, Mostar i dr. – nikada neće biti shvaćena kao mjesta izdaje, zločina, genocida i opomene. Podjela, razmjena teritorija i resursa, „dogovorni pristanak na humano preseljenje i raseljavanje stanovništva“ R BiH, kao i potpisi u Dejtonu koji su zaustavili oslobođenje R BiH od agresora, zorno ukazuju na izdaju. Mnogi koji su se borili u sastavu Armije R BiH iskorišteni su jer su se i ne znajući za „dvojnu politiku “, borili za podjelu već međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine.  Armija R BiH je hitnim ukazom razoružana i raspuštena, a zaslužni borci i generali penzionosani i „utišani“. Ko su bili istinski bosanski velikani Fadil Đozo, Mustafa Hajrulahović Talijan, Mehmed Alagić, Midhad Hujdur Hujka, Arif Pašalić, Šehović Enver, Safet Zajko, Safet Isović, Imamović Zaim, Nanić Izet, Hajrudin Mešić kao i mnogi drugi koji su ostali na marginama zbivanja, otkriće vrijeme. Alija je možda i govorio bosanski, ali je svakako mislio i djelovao Veliko-srpsko-hrvatski, ponajviše Mlado-muslimanski, a to nikako nisu odlike jednog državnika, u ovom slučaju ‘onoga koji se pokušava predstaviti državnikom’. Daleko od toga, jer državnik znači nešto sasvim drugo. Politika može značiti skup aktivnosti i političkih kompromisa, ali ne i kada je u pitanju opstanak države i  naroda.

Možda mi Bosanci, kao žrtve, ne doživimo deklasiranje i procesuiranje svih onih koji su učestvovali u udruženom zločinačkom pothvatu protiv naše domovine, Republike Bosne i Hercegovine, gradova i sugrađana koji su pred našim i očima najbližih, kao i svjetske javnosti u krvi nestajali jedan za drugim, ali raduje Spoznaja, a ona je neprikosnovena, da će historija sa velikim «H» to jednom svakako učiniti.

RAZLIKE I NETRPELJIVOSTI U SVIJETU UVIJEK POSTOJE, ALI SU RIJETKO BILE VEĆE KAO DANAS U BIH I VAN NJE, IZMEĐU SVIJETLIH ČUVARA NAJVIŠIH BH VRIJEDNOSTI, SLOBODE I SLOBODE MISLI I „SAUČESNIKA PODJELE R BIH KAO ČUVARA DEJTONSKOG NASLJEĐA, USTAVA, REŽIMA I NARODNIH (ETNIČKIH) LOGORA I GRANICA PROTIVNIH VRIJEDNOSTIMA ZA KOJE SU SE BORILI NAŠI OČEVI, BRAĆA, ALI I NAŠI DAVNI I SLAVNI BOSANSKI PRECI“.

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close