“Halimin put” osvojio nagradu publike u Los Anđelesu

Film “Halimin put” Antona A. Ostojića osvojio je Nagradu publike na South East European Film Festivalu (SEEfest) u Los Angelesu, s ocjenom 4.9 kao najvišom u dosadašnjoj povijesti festivala, doznaje se danas od redatelja.

 

Osmo izdanje SEEfesta održalo se od 2. do 6. maja, a u programu posvećenom filmovima iz zemalja jugoistočne Evrope sudjelovalo je četrdesetak dugometražnih i kratkometražnih filmova iz dvadeset zemalja.

 

Nagrada publike trinaesta je u nizu koju je taj film osvojio od prošlogodišnje premijere na Festivalu igranog filma u Puli.

 

Riječ je o dirljivoj posljeratnoj priči o dvije majke koje dijele jedno majčinstvo. Muslimanka, koju glumi Alma Prica, traži posmrtne
ostatke muža i sina ubijenih tokom rata u BiH, no zbog DNK analize mora otkriti kako je sina u tajnosti posvojila.

 

U razgovoru za The Hollywood Reporter u povodu prikazivanja njegova filma na losangeleskom festivalu, Ostojić je rekao da je film već
nailazio na odličan prijem kod publike na raznim festivalima, među ostalim, i zato što nadilazi ratnu temu i fokusira se na majčinsku ljubav prema sinu, pa gledatelji diljem svijeta mogu prepoznati iskrenost i autentičnost priče.

 

SEEfest, koji od 2002. promiče kulturnu raznolikost jugoistočne Evrope, prikazao je u programu KIOSK posvećenom kratkometražnom filmu još “Muški film” Nebojše Slijepćevića i “Prvu damu Dubrave” Barbare Vekarić. U okviru festivala održavaju se i konferencije, filmske
retrospektive, susreti filmskih profesionalaca.

 

“Halimin put” nastao je u produkciji Arkadene Zagreb i koprodukciji s HRT-om, Studijem Arkadena iz Slovenije i FIST Produkcijom iz BiH, a sufinanciran je sredstvima HAVC-a.

ONASA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close