Hadžihafizbegović dobio hrvatsko državljanstvo

Na preporuku Ministarstva kulture Republike Hrvatske po članu 12. hrvatskog Ustava, bh. glumcu Emiru Hadžihafizbegoviću dodijeljeno je hrvatsko državljanstvo, kao građaninu od interesa za državu Hrvatsku. Rješenje je potpisao ministar policije Hrvatske Ranko Ostojić.

 

Tri nagrade

 

Veliko priznanje našem glumcu pripalo je nakon 12 igranih filmova koje je uradio za hrvatsku kinematografiju, nakon što je dobio tri nacionalne hrvatske nagrade, dvije Zlatne arene u Puli.

Vijest o državljanstvu Hadžihafizbegović je primio na snimanju filma u Makedoniji.

– Imao sam nekoliko slobodnih dana i otišao sam u Zagreb. Rješenje o državljanstvu uručio mi je ministar Ostojić. Koristim priliku da zahvalim svima koji su dali preporuku za državljanstvo. Mislim da je ovo i priznanje kulturnom prostoru BiH, priznanje mojoj akademiji, kao i Udruženju filmskih radnika BiH – kazao je Hadžihafizbegović.

Vijest o davanju hrvatskog državljanstva Hadžihafizbegoviću pozdravio je i savjetnik hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i nekadašnji ministar vanjskih poslova bivše Jugoslavije Budimir Lončar.

 

Veliki kreator

 

– On je veliki kreator, stvaralac, glumac, ali iskazao se i kao pisac i velika je stvar za hrvatsku kulturu ovaj potez – kazao je Lončar.

Kesovija: Šarm i iskrenost

I Tereza Kesovija, hrvatska muzička diva, izrazila je zadovoljstvo što su nadležni prepoznali značaj djela Hadžihafizbegovića.

– Emir je vrlo dobar čovjek. To kako on radi, mnogima treba poslužiti kao primjer. Pri tom ne gubi ništa od svoje ljubaznosti, šarma i iskrenosti. – kazala je Kesovija.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close