Hadžiabdić: Izbori nemogući sa važećim zakonom

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Irena Hadžiabdić smatra da je bez izmjena Izbornog zakona BiH nemoguće raspisati opšte izbore, koji bi trebalo da budu održani naredne godine.

“Izbore nije moguće održati bez provođenja odluke Ustavnog suda BiH iz novembra 2011. godine, kojom je naloženo usklađivanje Izbornog zakona BiH sa pozitivnim zakonskim propisom o nazivima opština, odnosno sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske”, navela je Hadžiabdićeva.

Ona je za “Nezavisne novine” rekla da CIK mora poštovati zakon, koji predviđa raspisivanje izbora najkasnije 150 dana prije dana izbora, odnosno najkasnije 8. maja 2014. godine.

“Ukoliko ne budu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH do kraja godine, naći ćemo se u nezavidnoj poziciji”, upozorila je Hadžiabdićeva.

Ona je pojasnila da u preostalom vremenu do 8. maja 2014. godine CIK mora pripremiti i usvojiti oko 40 podzakonskih akata, koji bi bili usklađeni sa najnovijim odredbama Izbornog zakona.

“Međunarodni i evropski izborni standardi naglašavaju da se izborna pravila ne smiju mijenjati u izbornoj godini, i stoga je ovaj posao neophodno završiti prije kraja 2013. godine”, istakla je Hadžiabdićeva.

Ona je navela da je izbore moguće raspisati bez usvajanja novih pravila za Mostar, u skladu sa odlukom Ustavnog suda, ali i bez provođenja odluke “Sejdić i Finci”, zaključivši da to ne bi bilo dobro rješenje, ali je izvodivo.

 

(SRNA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close