Kultura

Hadži Ibrahim ef. Fejić, prvi bosanski reisu-l-ulema u novoj Jugoslaviji

IBRAHIM EF. FEJIĆ (1947-1957.)

Hadži Ibrahim ef. Fejić, prvi bosanski reisu-l-ulema u novoj Jugoslaviji

 

     Hadži Ibrahim ef. Fejić rođenje u Mostaru 1879. godine. Potiče iz ugledne mostar­ske porodice Fejića. Osnovno školovanje završio je u rodnom gradu, a zatim srednje nastavio, u onda čuvenoj Karadoz-begovoj medresi u Mostaru.

     Po završetku medrese nastavlja sa pohađanjem višeg kursa islamskih nauka pred poznatim mostarskim alimom i muderisom hadži Salih ef. Alibegovićem, od kojeg je dobio idžazet (diplomu).

     Mostar je vijekovima bio poznat i priznat kao grad sa velikom tradicijom čuvenih islamskih učenjaka u kome su islamistika i orijentalistika bili na visokom nivou. Po završetku školovanja Ibrahim ef. Fejić se posvećuje radu na vjersko-prosvjetnom polju u rodnom Mostaru, a posebno njegova sposobnost i stručnost dolaze do izražaja kada je postavljen za muderisa Karadoz-begove medrese. Bio je veoma dobar pedagog, stručan i dosljedan u poslu. Ibrahim ef. Fejzić je bio dobar filolog i poliglota. Dobro je poznavao arapski, turski pa i perzijski jezik, a služio se i njemačkim jezikom.

U mladim godinama bavio se publicističkim radom, saradivao je u mnogim vjersko-prosvjetnim i staleškim časopisima i novinama kao u “Misbahu” i “Mualimu” u kojima je pisao o vjerskoj i vjersko-prosvjetnoj problematici toga vremena. Napisao je i biografiju svoga muderisa, poznatog mostarskog alima hadži Salih ef. Alajbegovića. Hadži Ibrahim ef. Fejić je objavio i nekoliko zapaženih članaka u “Glasniku” Vrhovnog islamskog starješinstva iz područja islamistike.

Godine 1920. ponuđen je Ibrahim ef. položaj člana Ulema medžlisa u Sarajevu, a prije II svjetskog rata birali su ga njegovi Mostarci i za gradonačelnika grada Mostara.

Za vrijeme II svjetskog rata Ibrahim ef. Fejić se opredijelio za narodnooslobodilački pokret i aktivno učestvovao i odvažno dizao svoj glas protiv zvjerstva i progona nevinog naroda bez obzira kojoj naciji ili vjeri pripadao.

Kada su se poslije rata i oslobođenja zemlje, donekle konsolidovale prilike, u avgustu 1947. godine pristupilo se izradi i donošenju novog Ustava IZ. Na temelju tog Ustava imenovan je i prvi reisu-l-ulema u novoj Jugoslaviji, Ibrahim ef. Fejić, 12. septembra 1947. godine.  Svečana promocija i predaja menšure, reisu-l-ulemi hadži Ibrahim ef. Fejiću, po prvi put u istoriji Rijaseta, obavljena je u Gazi Husrev-begovoj, mjesto u Carevoj džamiji u Sarajevu.

Na ovom visokom i odgovornom položaju u svom desetogodišnjem radu, radio je na saniranju prilika u Islamskoj vjerskoj zajednici. U mjesecu novembru 1957, godine na lični zahtjev, a usljed duboke starosti povukao se u mirovinu, nakon desetogodišnjeg stajanja na čelu Islamske zajednice.

Na ahiret je hadži Ibrahim ef. Fejić, preselio 15. decembra 1962. godine u svom stanu u Sarajevu. Dženaza mu je klanjana pred Begovom džamijom u ponedeljak 17. decembra 1962. godine iza ikindije namaza, uz prisustvo velikog broja Muslimana i zvaničnika iz Islamske zajednice. Dženazu mu je klanjao hadži hafiz Mustafa Sahačić, imam i hatib Ali pašine džamije u Sarajevu. Pokopan je na groblju Grlića brdo kod Sarajeva.

rijaset.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close