Habib Mandžić: Potraga za istinom

POTRAGA ZA ISTINOM

Ako želimo tražiti istinu, onda je moramo tražiti izvan ograničenja ljudskog uma i razuma, i tamo je pronaći. Istina je u nama samima. Ona se krije u dubinama i tišini srca našega. U nama se nalazi cio svijet, i ako znamo kako gledati i učiti, ključ nam je u ruci. Niko nam ne može dati taj ključ i otvoriti vrata, niko osim nas. Tu ne pomažu ni hodže, ni svećenici/sveštenici, ni filozofi ili spasitelji. Razumjeti sebe je početak mudrosti. Moramo razumjeti cjelinu života, ne samo njegove fragmente. Zbog toga moramo dosta čitati, zbog toga moramo gledati nebo, posebno noću, i ostati zadivljeni njegovim sjajem i beskrajem i zvijezdama i sazvijezđima; zato moramo pjevati ili plesati poput mevlevija derviša, i biti dio tog beskrajnog nebeskog plesa, i pisati pjesme i patiti i opraštati! Sve je to život.

U povijesti čovječanstva se desio ogroman civilizacijski napredak: od volovske zaprege do mlaznog aviona, ali psihološki, čovjek se nije nimalo promijenio. Svako od nas je skladište prošlosti. Pojedinac je čovjek, koji je i čitavo čovječanstvo. Umorni um hoće da pobjegne od ove cijele zbrke i svjetske frke. Kao pojedinci, kao ljudska bića, u kom god dijelu svijeta živjeli i kojoj god kulturi pripadali, potpuno smo odgovorni za cjelokupno stanje svijeta. Svako od nas je odgovoran za svjetska raspuća, za ratove, izbjeglice, naše sebičnosti, predrasude, naše ideale i za sve ono što nas dijeli.

Nasilje nije samo ubiti nekoga. Nasilje je i kada koristimo preoštre riječi, kada činimo gestove da otjeramo drugu osobu, kada se pokoravamo iz straha. Nasilje nije samo organizirano klanje i genocid u ime naroda i vjere, u ime društva ili države. Nasilje je mnogo dublje, a mnogi ljudi su uronjeni u bezdane dubine tog nasilja.

Okončanje patnje je početak mudrosti!

Književnik mr. Habib Mandžić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close