Ostali sportoviSport

Haase nakon velike borbe savladao Džumhura …

Davis Cup

Haase nakon velike borbe savladao Džumhura i odveo Holandiju u play-off za Svjetsku grupu

Robin Haase je ostvario ključnu pobjedu u duelu između Bosne i Hercegovine i Holandije u okviru drugog kola Prve grupe Euro-afričke zone Davis, savladavši najboljeg bh. tenisera Damira Džumhura sa 2:3 u setovima (5:7, 3:6, 7:6, 6:2, 4:6), osiguravši tako Holanđanima treći poen, te plasman u play-off za Svjetsku grupu

Holanđani su nakon prva dva dana imali prednost od 2:1 i za konačnu pobjedu potreban im je bio još jedan trijumf. Stoga je najbolji bh. teniser Džumhur imao imperativ pobjede u meču s prvim igračem Holandije što se odrazilo i na njegovu igru.

Ključni moment u prvom setu desio se pri rezultatu 5:5 kada je Haase napravio break, a potom sigurno servirao za prvi set nakon čega se rasapala igra Damira Džumhura. Bh. tensier je konstantno ulazio u prepirku sa sudijama i Holanđanima, a Haase je to vješto iskoristio.

Poveo je u drugom setu sa 0:4, a iako je Damir uspio da smanji na 2:4 nije imao snage za povratak, te je i taj set otišao na stranu Holanđanina sa 3:6.

Holanđanin je imao veliku prednost od dva breaka na početku trećeg seta i vodstvo 0:4, ali Damir se senzacionalno uspio vratiti. Poveo je sa 6:5, imao i set loptu, ali Haase je produžio dramu momentalnim rebreakom, pa je o pobjedniku trećeg seta odlučivo tiebreak. Naš teniser se nije dao dekoncentrisati ovoga puta i sa 6:3 ga je riješio u svoju korist, pa se drama u Zeničkoj Areni nastavila.

Džumhur je u istom ritmu nastavio i u četvrtom setu, pa je u četvrtom gemu napravio break za vodstvo 3:1. Haase je djelovao umorno, a naš najbolji teniser je iskoristio to novim breakom dođe do osvajanja četvrtog seta sa 6:2 i na veliko iznenađenje odlučivao je peti set!

Tad je već momentum bio na strani Džamhura, ali je Holanđanin prvi napravio break i poveo je sa 1:2, ali nije se dugo čekalo da Damir uzvrati i momentalnim rebreakom je poravnao na 2:2. Nažalost, Haase je novim breakom uspio da povede sa 2:4 nakon čega više nije bilo povratka za Damira, te je peti set dobio sa 6:4.

(SCsport)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close