Green Council: BiH mora imati državno ministarstvo poljoprivrede

Civilni sektor u BiH treba da se ujedini kako bi se postigla zagovaračka snaga, te treba raditi na stalnom kontaktu sa institucijama vlasti kako bi i civilni sektor bio uključen prilikom planiranja i programiranja IPA sredstava, jedan je od zaključaka nedavno održane konferencije o temi „Uspostava Ministarstva poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja BiH i drugih neophodnih struktura kao put ka ekonomskom napretku BiH“, koju je organizovao Savjet za zelenu gradnju (Green Council).

Neophodan stalni kontakt sa institucijama vlasti

Kako je za Oslobođenje kazala Sanela Klarić, predsjednica Green Councila, svi učesnici konferencije kojih je zaista bilo mnogo, složili su se da treba hitno podržati jačanje državnih struktura.

“Zajednički zaključak konferencije je da je Bosni i Hercegovini potrebna koordinacija za sektor poljoprivrede na državnom nivou za primanje sredstava Evropske unije. Naime, 50 posto ukupne pravne stečevine EU odnosi se na sektor poljoprivrede i sama EU je dala veliki značaj ovom sektoru jer je svih 28 članica stvorilo jednu zajedničku poljoprivrednu politiku koju slijede”, istakla je Klarić.

Ona je naglasila kako su strukture u BiH koje regulišu ovu oblast prekomplikovane te da je neophodno raditi na mijenjaju struktura, uspostavi jednog, državnog ministarstva koje bi vršilo kontrolu i koje bi moglo biti garant našim proizvodima da su usaglašeni sa standardima EU.

„Mi moramo insistirati na državnom ministarstvu poljoprivrede iako politika u BiH nije naklonjena ovom prijedlogu. Ministarstvo i IPARD strukture su nam potrebne i kako bi sredstva iz EU fondova napokon ušla u BiH, jer EU je ulagač koji želi da zna kako će tačno novac biti utrošen“, naglasila je Klarić.

Ona je dodala da se poljoprivrednici cijele BiH moraju ujediniti, jer imaju iste probleme, a sredstva iz EU namijenjena su njima.

“Već smo imali sastanke sa određenim poljoprivrednim udruženjima koji žele da podrže ovu inicijativu. U razgovoru sa njima još jednom smo istakli kako Ustav BiH nije problem i nije kočnica za uspostavu državnog ministarstva poljoprivrede. Jedini način da se naprave promjene i da se stvar pokrene jeste da se poljoprivrednici i svi zainteresovani ujedine”, poručila je Klarić.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close