Grčka – Zaplijenjen brod s najmanje 500 000 metaka i 5 000 pušaka namijenjenih islamistima

U srijedu je na Kreti zaplijenjen brod u kojem je do sada u 2 od 14 kontejnera pronađeno 5000 pušaka i 500 000 metaka. Na internetu kolaju informacije da je brod namijenjen kao “pomoć izbjeglicama”, ali u službenom priopćenju se ta informacija ne spominje.

(altermainstreaminfo.com.hr)

“Blizu pola miliona metaka i 5000 pušaka je do sada pronađeno u specijalnoj akciji  tijekom kontrole teretnog broda “Haddad 1” koji je viđen u utorak kako plovi do obale grada Ierapetre, a u srijedu je stigao u luku Heraklion. Cijelu operaciju uplovljavanja broda s oružjem u luku i akciju grčkih specijalne policije možete vidjeti na snimci koju je objavio Cretapost.

Informacije o arsenalu koji se nalazio na ovom teretnom brodu su se pojavile u javnosti, ali su mediji potpuno ignorirali količinu streljiva i pušaka.

U brodu koji je u zoru pristigao u luku Heraklion je bilo ukupno 14 kontejnera koji su prevozili oružje, a fotografije su objavili grčki portaliGrece News i Volcano Times.

U srijedu kasno popodne je završeno brojane oružja u tek dva od 14 kontejnera.

Prema informacijama koje je objavio Creatpost, dva kontejnera su sadržavala 491 950 metaka kalibra 9mm i oko 5 000 pušaka. Prebrojavanje se nastavlja i u ostalim kontejnerima.

Važno je napomenuti da među dokumentima koji prate robu broda nigdje nema informacija o postojanju pronađenog oružja i municije, naglašavajući da se oružje i municija pažljivo kriju iza ladica, ormara itd., u dubini kontejnera, što dokazuje da je riječ o ilegalnom transportu.

Grčki ministar Hristos Zois je u vezi ovog incidenta dao je slijedećuizjavu: “Za današnje uspješno otkriće i oduzimanje ilegalnog oružja steretnog broda toplu čestitku zaslužuju pripadnici Obalne straže i oni koji su rukovodili ovom operacijom. Koordinirani napori, neposrednost u poslovanju s visokim osjećanjem za profesionalnost, ozbiljnost u pripremi i kombinacija svih informacija, doveli su je do identifikacije ovog broda i saznanja da je na njemu velika količina oružja i municije. Broj oružja i municije se nastavlja povećavati i nadamo se da ćemo uskoro imati više informacija o ovom slučaju.”

Možda bi provenijenciju i odredište ovog oružja pojašnjava vijest koju je prenio Greece News da su prva dva kontejnera na brod utovarena u luci Iskenderun u Turskoj, odnosno ona dva u kojima su pronađene i oduzete palete s kutijama koje sadrže ukupno pola milijuna metaka i 5 000 sačmarica kakve koristi policija.

Kontrola ostalih kontejnera i brojanje se nastavlja uz prisutnost carinskih službenika i državnih odvjetnika.

U drugom priopćenju Obalne straže će biti poznati rezultati pretrage i drugih kontejnera koji ostaju u luci Heraklion.

Na brodu je bilo sedam članova strane posade, prema informacijama iz Sirije, Egipta i Indije, a brod se iz luke Iskenderun u Turskoj  navodno zaputio u luku Misrata, uporište islamističke koalicije “Libijska zora” koja je zaposjela Tripoli, želi srušiti međunarodno priznatu vladu libijskog premijera u ostavci Abdullaha Al-Thinija i ratuje protiv snaga generala Khalife Haftara koji podržava vladu u istočnom gradu Tobruku.

Ispostavi li se da su kontejneri u Turskoj utovareni uz saznanje turskih obavještajnih službi, kao što je dokazano kada se radilo o isporukama oružja za sirijske islamiste, to će biti samo jedan u nizu skandala s kojim će se prije novih izbora morati suočiti stranka AKP turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana i premijera Ahmeta Davutoğlua. Iako za sada nema službene potvrde o upletenosti turskih vlasti u ovaj slučaj međunarodne ilegalne trgovine oružjem, ranije dokazane pošiljke libijskog oružja sirijskim islamistima govore da bi se sada moglo raditi o “obrnutom smjeru”. Naime, nakon svrgavanja pukovnika Gaddafija su uz blagoslov bivšeg ravnatelja CIA-e, generala Davida Petraeusa, te njegovog prijatelja, sada gospodara života i smrti u Tripoliju, libijskog “emira” Abdelhaqima Belhadja, isporuke išle obrnutim putem, odnosno od libijskih obala, preko Turske u sjever Sirije. Znakovito je da se Turska uvijek nađe u središtu skandala, kada god je riječ o naoružavanju islamističkih frakcija, a kontakti turskih službi i državnog vrha s islamistima iz Misrate i Tripolija su općepoznata činjenica. Stoga je legitimno sumnjati da je i ovaj put posrijedi slična “pomoć”.

Libija:

General „otpadnik“ Khalifa Haftar imenovan zapovjednikom libijske vojske

Libijski „emir“ Abdelhaqim Belhadj po nalogu SAD-a ruši Egipat i Alžir

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close