Grci zainteresirani za izgradnju autoceste na Koridoru Vc

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić bio je danas domaćin susreta u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, na kojem su, uz sudjelovanje ministra komunikacija i prometa BiH Damira Hadžića i federalnog ministra prometa i komunikacija Envera Bijedića, predstavnici grčke komopanije AKTOR SA izrazili zainteresiranost za gradnju dionica autoceste na Koridoru Vc.

Federalni premijer je kazao kako je cestovna infrastruktura jedan od prioriteta Vlade FBiH, što je ilustrirao pokazateljem o više od 60 kilometara, koliko će biti izgrađeno do kraja 2014. godine, odnosno u mandatu ove Vlade.

– Od početka intenziviranja izgradnje autoceste, investirali smo više od 1,2 milijarde konvertibilnih maraka. Sada smo zainteresirani za nastavak izgradnje na principu javno-privatnog partnerstva. Sa svoje strane, stvorili smo zakonski okvir koji omogućava bržu izgradnju autoceste na Koridoru Vc – kazao je premijer Nikšić.

Ministar Bijedić je, također, kazao kako je javno-privatno partnerstvo za nas naprivlačnija opcija, u kojoj Federacija BiH nudi riješene imovinsko-pravne odnose, a partnerska ulaže kapital i gradi autocestu, te je koristi na koncesionom principu.

Na prijedlog ministra Hadžića, AKTOR SA će dostaviti pismo namjere za uključenje u projekt izgradnje preostalih dionica autoceste na Koridoru Vc.

Danas je dogovoreno osnivanje zajedničke stručne radne skupine koja bi analizirala već postojeću dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju autoceste, kao i onu koju bi sačinili stručnjaci grčke kompanije.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close