Čevljanska korida: Šampion bik Garonja u vlasništvu Admira Saračevića iz Visokog

Više od 30.000 posjetilaca iz Bosne i Hercegovine i dijaspore došlo je jučer na tradicionalnu, 66. koridu u Gornjim Čevljanovićima, zaseoku u općini Ilijaš. Prema lokaciji gdje se održavala ova manifestacija, iz pravca Sarajeva jučer se čekalo u automobilima i autobusima u koloni dugoj više od četiri kilometra. Cilj je bilo vidjeti borbu bikova koja se održava u večernjim satima, ali i druge prateće sadržaje nadaleko poznate Čevljanske koride. Ulaznica od pet KM za ovo narodno veselje naplaćivala se nekoliko kilometara ispred ulaza.

Šatorske kafane

Posjetioci su se kretali između improviziranih grilova, štandova s različitom vrstom robe, a najviše su bili posjećeni šatori sa polunagim plesačicama, koje su zabavljale goste plešući na stolovima. Gosti šatorskih kafana nisu štedjeli novac, plesačicama su za gaćice kaćili od 50 do 100 KM.

Muzika uživo treštala je sa svih strana, a najglasniji su bili “Sateliti”, koji već godinama zabavljaju ljubitelje koride, te “Refikovi ahbabi”. U ovim objektima jučer nije nedostajalo ni janjetine, koja se naplaćivala od 20 do 25 KM po kilogramu, a mala porcija ćevapa od dvije do pet KM. Na koridi smo jučer zatekli mnoge poznate ličnosti, poput ratnog komandanta Nasera Orića i pobjednika “Farme” Sulejmana Meme Haljevca.

– Došao sam s društvom, ima nas 42. Dolazim već pet godina. Svi smo tu da se dobro zabavimo – govori Memo.

Niko ne štedi

Zatekli smo i Muniba Pejzića iz Živinica, čiji se bikovi već 12 godina bore ovdje. No, Munib nije htio otkriti koliko će iznositi nagrada za pobjednika. Kaže da je to tajna. Njegov najbolji bik Krilonja ima skoro podjednak broj pobjeda i poraza, ali on se jučer, svejedno, nadao trijumfu.

Jedan od najstarijih posjetilaca Čevljanovića, 81-godišnji Ahmo Čamdić iz Živinica došao je na prvi put koridu iz Živinica. Dedo Ahmo zauzeo je mjesto već u jutarnjim satima.

– Sviđa mi se ovdje, mnogo je naroda, a niko ne štedi. Kažu, recesija u BiH, ali narod nemilice troši. Čim su ovdje došli, znači da imaju para da troše – kroz osmijeh kaže dedo Ahmo.

Poseban događaj bili su tradicionalno bacanje kamena s ramena te utrka konja. Čevljanska korida okončala se sinoć tradicionalnom borbom bikova, koji su odmjeravali snage uz podršku velikog broja gledalaca.

Garonja šampion

Šampion ovogodišnje koride u teškoj kategoriji je bik Garonja u vlasništvu Admira Saračevića iz Visokog. Kako nam je kazao Besim Gljiva, jedan od organizatora, svi pobjednici su dobili pozlaćene pehare i ostale prateće poklone.

– Zadovoljni smo manifestacijom. Sve je prošlo u najboljem redu. Borbe su bile vrhunske – kaže Gljiva.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close