-TopSLIDEVisoko

Gradsko vijeće Visoko: Nabavka RTG aparata za potrebe JU “Dom zdravlja“ Visoko

NOVI SAVREMENI RTG APARAT ZA DOM ZDRAVLJA VISOKO

VIJEĆNICI GRADSKOG VIJEĆA VISOKO USVOJILI SU POTREBNE AKTE U VEZI SA NABAVKOM NOVOG RTG APARATA ZA POTREBE VISOČKOG DOMA ZDRAVLJA

Na današnjoj redovnoj petoj sjednici Gradskog vijeća (GV) Visoko vijećnici su jednoglasno usvojili Prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti Gradskog vijeća na Sporazum o sufinansiranju nabavke RTG aparata za potrebe JU “Dom zdravlja“ Visoko, između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija i Grada Visoko i Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti gradonačelniku Grada Visoko da potpiše sporazum o sufinansiranju nabavke RTG aparata za potrebe JU „Dom zdravlja“ Visoko između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija i Grada Visoko, čime su dodatno ubrzane neophodne proceduralne aktivnosti oko nabavke novog, digitalnog RTG aparata, za potrebe visočkog Doma zdravlja.

Podsjećamo, tokom nedavne posjete gradonačelnika Mirze Ganića JU Dom zdravlja i detaljnog obilaska zgrade, u razgovoru sa v.d. direktoricom Subhijom Pajević, je istaknuta potreba za hitnom nabavkom novog savremenog RTG aparata, s obzirom da je trenutni analogni aparat jako star (proizveden 1998. godine) i nije dostatan za trenutne potrebe pacijenata jer dnevno se, zbog pogoršane epidemiološke situacije, napravi između 50 i 60 snimaka, a trenutna lista čekanja je oko 200 pacijenata.

Nabavka novog aparata koji košta oko 200 hiljada KM (Gradska uprava će participirati sa oko 170 hiljada KM) je u toku, pristupljeno je izradi tehničke specifikacije te je kreiran sporazum o sufinansiranju sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) za nabavku novog RTG aparata koji će moći opslužiti veći broj pacijenata tokom dana te smanjiti izloženost radijaciji zdravstvenih radnika i pacijenata.

Dinamizirane aktivnosti visočke Gradske uprave, predvođene gradonačelnikom Ganićem te sjajna sinergija sa uspješnim lokalnim privrednicima koji su pomogli u najtežim vremenima svojoj lokalnoj zajednici i sugrađanima, rezultirale su nabavkom najprioritetnije medicinske opreme, koja će svima olakšati svakodnevnicu prilikom prevazilaženja aktuelne složene higijensko-epidemiološke situacije.

U veoma kratkom vremenskom periodu u visočki Dom zdravlja je, računajući i novi RTG aparat koji će uskoro biti isporučen, uloženo približno 300 hiljada KM,  a sve je to uvertira za novi početak u smislu djelovanja Gradske uprave spram te institucije, u kojoj se uveliko počelo sa rješavanjem akumuliranih višegodišnjih problema.

Podsjećamo i da je Gradska uprava delegirala Upravi Doma zdravlja spisak obaveza koje se u bliskoj budućnosti u organizacijsko-funkcionalnom segmentu moraju ispuniti i poboljšati, kako bi se svakodnevna borba za zdravlje, koja je na vrhu liste svih prioriteta, i dalje uspješno nastavila.

Slaven Mirković / visoko-rtv.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close