-TopSLIDEVisoko

Gradonačelnik Ganić i ministar Čajić o nepravdi koja je učinjena prema visočkim proizvođačima

Gradonačelnik Ganić i ministar Čajić o nepravdi koja je učinjena prema visočkim proizvođačima
Danas je u kabinetu gradonačelnika Ganića održan sastanak s ministrom za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Ze-do kantona Jasminom Čajićem na temu podrške poljoprivrednim proizvođačima koji su nedavno doživjeli velike štete na usjevima od grada/tuče.
“U svrhu ublažavanja posljedica vremenskih nepogoda koje su nas zahvatile našim poljoprivrednim proizvođačima iz budžeta Grada Visoko isplatili smo 138.366,90 KM što je 30% od vrijednosti procjene šteta koju je izvršila stručna komisija i tako pokazali da pored redovne podrške koju pružamo stojimo uz naše poljoprivredne proizvođače i u vanrednim okolnostima. Očekivali smo finansijsku podršku u istom omjeru i od Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, obzirom da je tadašnji ministar gosp. Marić na terenu lično građanima obećao podršku koja je nažalost izostala, a danas smo svjesni da je tadašnja posjeta ministra poljoprivrednim proizvođačima dan nakon nepogode iskorištena samo za slikanje”. – kazao je gradonačelnik Ganić.
“ Svjesni smo situacije na terenu i žao nam je što se ranije nije tražio model za podršku onima koji su pretrpjeli velike štete u Visokom, jer Ministarstvo postoji kako bi pomoglo, olakšalo i podržalo poljoprivredne proizvođače da opstanu, a kako bi imali sigurna radna mjesta u poljoprivrednoj proizvodnji i kako bi nam osigurali kvalitetne domaće poljoprivredne proizvode. Od preuzimanja pozicije ministra svakodnevno tragamo za rješenjem i očekujemo da ćemo uskoro uspjeti ispraviti nepravdu koja je nanesena visočkim poljoprivrednicima u segmentu izostanka finansijske podrške za sanaciju šteta koju je prouzrokovao grad/tuča. Važno je istaknuti da nema podobnih poljoprivrednika, već imaju samo oni poljoprivrednici koji se bave proizvodnjom i koja je vidljiva na terenu. Mnogo mi je žao što je Visoko bilo pilot projekat zlonamjernih da se putem državnih institucija svete pojedinim poljoprivrednim proizvođačima. To normalan um ne može razumjeti. Vrlo smo precizni u svom radu i svi oni koji se bave poljoprivrednom proizvodnom imat će podršku. Neke uočene greške nije lahko ispraviti u kratkom roku, ali ozbiljno revidiramo usvojene akte i prilagođavamo ih interesima poljoprivrednih proizvođača bez obzira na vrstu grane kojom se bave” – kazao je ministar Čajić.
Obzirom da je Grad Visoko isplatio podršku za saniranje štete u iznosu od 30% gdje postoji sve dokumentovano od strane Komisije koja je vršila procjenu za očekivati je da se u narednim danima dobije informacija od nadležnog ministarstva o visini sredstava za saniranje štete koji će oni isplatiti i tako sistemski i zajednički pomoći onima kojima je bilo najpotrebnije.
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close