Građanska koalicija “Prvi mart”: RS je juče jednostrano napustila Dejtonski sporazum

Građanska koalicija “Prvi mart” upozorava da je Vlada entiteta Republike Srpske jučer jednostrano napustila Dejtonski mirovni sporazum, donoseći odluku koja suspenduje provedbu njegovog Aneksa 7.

(FENA)

– Naime, usvajanjem odluke o provjeri tačnosti podataka prilikom prijave prebivališta, kojom je suspendovan cijeli niz građanskih i političkih prava za građane nesrpske nacionalnosti u ovom entitetu, entitetska vlast je cijelu zemlju u pravnom smislu vratila u vrijeme prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog ugovora – navodi se u saopćenju ove koalicije.

Ocjenjuju da suspenzija cijelog niza građanskih i političkih prava za građane nesrpske nacionalnosti u ovom entitetu ne ostavlja nikakve sumnje da je ovo do sada najveći i najozbiljniji korak u pravcu poništenja Dejtonskog sporazuma, odnosno podrivanja mira i stabilnosti u ovoj zemlji.

Prema njihovim mišljenju, to još jednom potvrđuje njihove ranije iznesene stavove da je režim u entitetu RS u ovom trenutku spreman žrtvovati mir da bi ostao na vlasti.

– Ovako otvoren nasrtaj na ustavnopravni poredak ne može i ne smije proći bez odgovora, kako međunarodne zajednice, tako i bosanskogercegovačkih vlasti, utoliko više što je sada jasno da predsjednik RS-a Milorad Dodik i njegov režim našu zemlju guraju u smjeru Ukrajine, a građane nesrpske nacionalnosti u RS-u u podjarmljenu manjinu – upozoraju iz Koalicije.

Također podsjećaju da nedavno ponašanje MUP-a entiteta RS u Srebrenici ne ostavlja nikakve sumnje u to kakva sudbina čeka građane nesrpske nacionalnosti.

– Mi u „Prvom martu“ očekujemo da Ured visokog predstavnika, prije svega, spriječi primjenu ove odluke. Ukoliko to ne uradi, očekujemo da narodu i građanima Bosne i Hercegovine objasni koje su njene posljedice, odnosno koje su posljedice njegovog nedjelovanja – navodi se u saopćenju.

Od izabranih zvaničnika, u entitetskoj i državnoj vlasti, očekuju da poduzmu prije svega sve pravne, a potom i sve ostale korake koji su potrebni radi očuvanja integriteta i suvereniteta zemlje, odnosno očuvanja mira od neodgovornog poigravanja iza kojeg stoji skupina otuđenih političara iz entiteta RS.

Koalicija “Prvi mart” poziva sve građane kojima su prijeratna prebivališta bila u entitetu RS da se, kao i u Srebrenici prije dvije godine, masovno prijave i registruju za glasanje na općim izborima u oktobru ove godine, te da na taj način pokažu da BiH  pripada svim njenim građanima na svakom koraku, saopćeno je iz Građanske koalicije “Prvi mart”.

magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close