Građanska koalicija ”Prvi mart”: Pročitajte upute za građanski otpor!

Građanska koalicija “Prvi mart“ poziva sve građane nesrpske nacionalnosti u entitetu Republika Srpska da se ne povinuju eventualnoj ili bilo kakvoj protivustavnoj i protivzakonitoj provedbi takozvane odluke o provjere tačnosti podataka prilikom prijave prebivališta, saopćeno je iz te Koalicije.

– Pozivamo sve građane nesrpske nacionalnosti entiteta RS da ukoliko se suoče s problemima bilo kakve vrste, pored ovih uputa, kontaktiraju najbliže aktiviste koalicije „Prvi mart“ ili naš ured u Srebrenici, na broj: 056/440-402 – navodi se u saopćenju.

Mi ćemo, dodaje se, kao i u svim drugim slučajevima, poduzeti sve pravne i druge korake „da ih zaštitimo od arbitrarnog i pravnog nasilja koje se u ovom entitetu provodi“.

– Ukoliko dođe do nelegalnih provjera prebivališta, ispod se nalaze naša uputstva, koje su rezultat našeg višegodišnjeg iskustva u borbi protiv represije entitetskog MUP-a. Ukoliko želite izvaditi novu ličnu kartu u entitetu Republika Srpska naglasite da se prijavljujete kao povratnik u prijeratno mjesto prebivalište, te imajte u vidu da pored prijavnice, uplatnice i dokumenta kojim potvrđujete identitet niste dužni dostaviti drugi dokument/potvrdu – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da, ukoliko bi bili odbijeni zbog nedostavljanja dodatne dokumentacije, „zatražite pismenu potvrdu kojom se potvrđuje odbijanje podnesenog zahtjeva“.

– Ukoliko policija bude vršila provjere lica putem terenskih provjera zatražite da vam dostave zapisnik o posjeti. Ukoliko policija ne bude na licu mjesta pronašla osobu koja zbog privremenog odsustva nije na adresi, uputite policijske organe o dolasku osobe u narednom periodu (razlozi odsustva kao što je privremeni rad u inostranstvu). U slučaju da Vam pošta dostavlja na adresu upite za osobu koja privremeno nije na adresi, pripremite punomoć za preuzimanje pošte – navodi se.

Nadalje stoji da za lica koja se nalaze na privremenom odsustvu na znatnoj daljini od BiH, „pripremite punomoć za zastupanje pred policijskim organima“.

– Zadužite u lokalnim zajednicama lica koja će vršiti provjere da li su pojedina rješenja istaknuta na javnoj tabli u lokalnoj policijskoj stanici, te obavijestiti lica koja se trenutno ne nalaze u BiH o eventualnim rješenjima o poništenju. Potrebno je utvrditi datum donošenja rješenja, zbog kratkih rokova za žalbe. Ukoliko vas policija pozove na razgovor, kontaktirajte hitno koaliciju “Prvi mart” – navodi se u uputstvima.

Također je navedeno da „ukoliko primjetite masovne provjere u lokalnoj zajednici, pripremite dokumente koji potvrđuju pravni osnov za Vašu prijavu na adresu: posjedovni list, ugovor o najmu ili veza sa članom porodice koji je vlasnik/zakupodavac.

– Vodite računa o dostavi rješenja licima u bližem komšiluku, kako ne bi došlo do propusta rokova, za građane/građanke čiji svi pripadnici porodice trenutno nisu na prijavljenoj adresi. Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH predviđa kaznene odredbe (član 30.) prema službenim licima koja ne izvrše prijavu ili naprave druge propuste u smislu primjene ovog zakona pri prijavi prebivališta. Prekršajne prijave u tom slučaju možete dostaviti nadležnom Okružnom tužilaštvu (Bijeljina, Istočno Sarajevo, Trebinje, Banja Luka, Doboj) – saopćeno je iz Koalicije „Prvi mart“.

(FENA/dg)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close