Građani ujedinjeni u protestima su noćna mora bh. političkih elita

Ekonomsko – politički analitičar Svetlana Cenić u intervjuu za Vijesti.ba govori o protestima u brojnim bh. gradovima, izostanku konkretne reakcije vlasti, opasnosti zloupotrebe protesta u političke svrhe, te represivnim metodama policije.

VIJESTI.BA: Postoji li u BiH kritična masa da protesti u pojedinim gradovima prerastu u ozbiljnu i organizovanu društveno-političku akciju?

CENIĆ: Noćna mora bh. političkih elita je da se građani ujedine u protestima. Sve će raditi da se građani ne ujedine, pričaće kako oni u Banjaluci ne mogu podržati one u Sarajevu ili obrnuto… Radiće se na tome da se protesti razbiju i lokalizuju na sve moguće načine, pritiscima, potkupljivanjem i slično.

Ipak, postoji još jedna stvar, o kojoj sam davno govorila – glad će nas na neki način ujediniti. Gnjev je ne samo u radnicima, nego i poniženim intelektualcima, srednjoj klasi, koju smo nekada imali, zapravo svim ljudima koji pošteno rade, a gledaju kako pored njih promiču avioni i kamioni, a oni sve gore žive. Prema tome se vlast još ponaša bahato. Ta bahatost će doprinijeti da taj gnjev eskalira. Mislim da je to već krenulo. Iako nam se čini da su protest mali i na različitim mjestima, oni pokazuju da su gnjev i nezadovoljstvo nagomilani. Međutim, postoji i strah od toga da se nekom ne zamjeri, da se ne ostane bez posla i malo plate što ima.

VIJESTI.BA: Kako gledate na činjenicu da je u većini slučajeva izostala konkretna reakcija vlasti?

CENIĆ:  Vlast pokušava da proteste gurne po strani i da se tome ne daje puno važnosti. O tome svjedoči i kako javni servisi izvještavaju o svemu što se dešava u zadnja dva dana.

VIJESTI.BA: Prema Vašem mišljenju, postoji li opasnost da proteste građana zloupotrijebi politika?

CENIĆ: Opozicija bi mogla da iskoristi ovu situaciju. Moguće je da će takozvani opozicioni lideri stati pred okupljenu masu, obećavajući da će riješiti probleme. Takva manipulacija poznata je svugdje u svijetu, a pogotovu kod nas u BiH.

VIJESTI.BA: Između ostalog, ovi protesti će biti upamćeni i po upotrebi prekomjerne sile i represivnih metoda policije.

CENIĆ: Ne želim u potpunosti da napadam ni policiju ni građane. Paradoks je što ti isti građani od svoje “crkavice” finansiraju vlast, policiju… Zamislite da nekoliko dana niko ne uplati poreze i sve dažbine? Pitam se šta bi onda bilo…

Iskreno, ako bi protesti bili nastavljeni i dobili širu dimenziju, ne isključujem mogućnost da se policija stavi na stranu građana. Jer i obični policajac u sred zime dobije ljetnu uniformu, u sred ljeta dobije neadekvatnu opremu….

VIJESTI.BA: Postoje li naznake da bi dešavanja protekla dva dana mogli biti početak “bosanskog proljeća”?

CENIĆ: Bosansko proljeće moglo je davno svanuti, da nije bilo nečega što ja zovem izborna radijacija. Naime, pred svake izbore zatruju nas strahom i stvaraju nepovjerenje. Takođe, da nije bilo MMF-a i komercijalnih banaka zadesilo bi nas to proljeće mnogo ranije.

Na ovaj način, vlast se besomučno zaduživala, iz svijeta dobijala pomalo novaca, kako bi se agonija odložila. Odlaganje agonije nije dobro u bolesti, posebno ako se radi o društvenoj bolesti. Kada se agonija odlaže, stvari se dese u još gorem i ružnijem obliku.

Bojim se manipulacije građanima predizbornom trovačinom. Političari time obilato plaše međunarodnu zajednicu po principu: ostavite nas da građane držimo pod kontrolom, jer ako nas nema, u BiH će biti rata ili ako ne date novac, biće rata.

VIJESTI.BA: Možemo li, onda, očekivati i dalje odlaganje agonije, jer smo ušli u izbornu godinu, pa je očekivati i da će političari na sve načine pokušavati da se dodvore građanima i osvoje dodatne glasove?

CENIĆ: Pitanje je odakle će političari zagrebati novac. Kad pogledamo zaduženja kod komercijalnih banaka, jasno je da nema previše prostora za uzimanje velike količine novca. Čak i “crkavica” je sad upitna.

Mislim da će se vlast najviše potruditi oko toga da administracija redovno dobija platu. Ako se desi da administracija ne dobije platu, tek ćemo onda vidjei nezadovoljstvo. Oni su tada prvi revolucionari! Za sada svi u administraciji glasaju za iste, ne zato što ih vole, nego da se ništa ne bi promijenilo. Ako ne dobiju platu, tražiće nekoga ko će im ponovo omogućiti redovna primanja.

N.Š.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close