Građani u BiH definitivno ne znaju svoja prava

Zašto imamo najveću nezaposlenost na kontinentu? Zašto smo po korupciji na prvom mjestu u ovom dijelu svijeta? Zašto su bosanskohercegovački gradovi najzagađeniji u Europi? Zato što, u najvećem broju slučajeva, nismo naučili lekciju iz demokracije. Nitko nam nije kazao da već preko 20 godina živimo u jednom novom političkom sistemu, u parlamentarnoj demokraciji!

Svake dvije ili četiri godine građani mogu birati i mogu biti birani. Organiziraju li se, imaju mogućnost osvojiti vlast, ili u najmanju ruku, izabrati predstavnike za koje smatraju da su dorasli zahtjevima ispunjenja javnih interesa.

Građani zapravo nisu niti svjesni koliko su moćni ili koliko mogu biti moćni u jednom demokratskom sistemu, kakav je parlamentarna demokracija. Živimo u medijskom dobu, eri novih tehnologija i nikada nije bilo lakše biti netko i nešto u komunikacijskom sistemu. Zato bi građanin najprije trebao (na)učiti svoja prava.

Ako ovo naše aktualno (komuniciranje) usporedimo sa onim što se naziva političkom komunikacijom u demokratskim društvima, gdje je politčko komuniciranje prije svega uspostava dvosmjerne razmjene informacija, ideja, argumenata između političkih aktera (političari, građani, mediji), direktno ili putem medija, a sve sa ciljem artikuliranja i rješavanja društvenih pitanja i problema, jasno je ima li tu nas ili nema.

Jedan e-mail sa upitom ‘nadležnima’ o neredovnom odvozu smeća, smradu i smogu koji štipa za oči, a može i o namještenom natječaju za prijem nastavnice engleskog, ili o zidu šutnje u vezi još jedne ad hoc komisije za borbu protiv korupcije koja nema ni mandat niti volju da bilo šta pokrene osim proceduru naplate naknada za ‘rad’ njenih članova, dakle običan e-mail može napraviti čudo – pokrenuti stvari s mrtve točke. Naravno, ne može ništa učiniti ako se i ne pošalje.

Građani u Bosni i Hercegovini i poslije stotina milijuna utrošenih putem raznih NVO-a i javnih kampanja definitivno ne znaju svoja prava, a političkim elitama, oligarsima, ili kako god ih zvali, najmanje je stalo do toga, naveo je Adis Hasaković iz Media Content Management (MCM).

Bljesak.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close