Grad mučenik: Milijuni maraka čekaju mostarske izbore

Više od osam milijuna maraka namijenjenih ulaganju u infrastrukturu zarobljeno je na računima šest gradskih područja Mostara. Kako u Mostaru prije dvije godine nisu održani lokalni izbori, grad je već dvije godine bez zakonodavne vlasti. Sada je postalo izvjesno da se izbori za mostarsko gradsko vijeće neće održati ni ove godine. To znači da ni u ovoj ni u sljedećoj godini Mostar ne može očekivati značajnija ulaganja u razvoj, primjerice, cesta, kanalizacije ili vodovoda.

Oslobođenje

Ništa do oktobra

– Nepostojanjem gradskog vijeća onemogućen je svaki razvoj i ulaganje u grad. Danas su blokirana višemilijunska sredstva na računima gradskih područja, rekao je za Oslobođenje Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

O trošenju spomenutih milijuna odlučuju po tri vijećnika koja se biraju iz svakog od šest gradskih područja Mostara. Riječ je upravo o vijećnicima čiji je izbor Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i diskriminatorskim. Svi relevantni politički dužnosnici u zemlji već su se pomirili s činjenicom da u Mostaru ni ove godine neće biti izbora i to zbog nemogućnosti postizanja dogovora političkih stranaka o izjednačavanju vrijednosti glasova svakog Mostarca bez obzira u kojem dijelu grada stanovao.

Tako su Mostarci primorani živjeti u gradu u kojem je sva vlast koncentrirana u rukama gradonačelnika i činovnika iz Gradske uprave. Gradskog vijeća nema od studenog 2012. godine.

Vijeće je, podsjećamo, raspušteno na dan objave službenih rezultata posljednjih lokalnih izbora, koji u Mostaru nisu provedeni, jer je Ustavni sud poništio dijelove Izbornoga zakona BiH koji se odnose na izbor dijela vijećnika u mostarsko gradsko vijeće. Riječ je o vijećnicima koji su se do sada birali iz šest gradskih područja (nekadašnjih općina), koja su ujedno izborne jedinice.

Svaka od tih jedinica je davala po tri vijećnika, iako imaju drastično različit broj stanovnika. Ustavni je sud takav nesrazmjer proglasio neustavnim. Stoga danas Mostar nema zakonodavnu vlast, te ne postoji tijelo koje bi donijelo odluku o utrošku novca namijenjenog razvoju infrastrukture.

– O trošenju novca s računa gradskih područja odlučuju vijećnici izabrani s tih područja. Budući da tih vijećnika nema već dvije godine, sredstva su blokirana. To znači da apsolutno nikakvih ulaganja u infrastrukturu neće biti, osim naravno onoga što se ”sasvim legalno i po zakonu” ustupi građevinskim lobijima na korištenje, ironičan je Raguž.

U međuvremenu, za kolaps procesa izmjene izbornih pravila za Mostar krivima su proglašeni SDA i HDZBiH, iako odgovornost snose sve stranke koje imaju svoje zastupnike u Parlamentu BiH, kao i činovnici OHR-a koji su vodili proces pregovora o izmjeni izbornih pravila.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, više je puta kroz posljednjih nekoliko tjedana kazao kako će se pitanje Mostara rješavati nakon izbora.

– Desila se bolest Sulejmana Tihića. Da Tihić nije iz zdravstvenih razloga otišao iz politike, vjerujte da bismo mi imali Mostar završen do kraja prošle godine, rekao je Čović nedavno za mostarske medije.

Čovićev HDZ se zalaže da Mostar bude uređen po principu jedan čovjek – jedan glas, argumentirajući da cijeli grad treba biti jedna izborna jedinica, jednako kao i sve druge jedinice lokalne samouprave u zemlji. S druge strane, SDA traži podjelu grada na nacionalno dominantne općine, tvrdeći kako bi u suprotnom Bošnjaci Mostara bili diskriminirani jer u gradu na Neretvi stanuje nešto više Hrvata. Taj je scenarij prihvatljiv i HDZ-u, no oni taj princip žele uvesti i u druge sredine u BiH, primjerice Travnik.

Ništa službeno

– Mostar više neće biti iznimka. U to budite uvjereni, kazao je nedavno Čović.

Bakir Izetbegović, potpredsjednik SDA, pak, govoreći o Mostaru, izjavio je kako grad na Neretvi mora živjeti.

– Intenzivno moramo tražiti rješenja. Moramo naći način da ovaj grad više ne bude u blokadi, rekao je Izetbegović.

Raguž, pak, naglašava kako ni HDZ ni SDA nemaju službene prijedloge za Mostar. Postoje, veli, samo izjave po medijima.

– HDZ tvrdi kako Mostar mora biti kao i svaka druga jedinica lokalne samouprave, ali nigdje ne spominju kako do toga doći. Imajući u vidu od OHR-a nametnute restrikcije, poput indirektnog izbora gradonačelnika, minimalnih i maksimalnih kvota i mehanizma obrane vitalnog nacionalnog interesa, što Ustavni sud nije ukinuo, znanstvena fantastika je govoriti o Mostaru kao nečem normalnom. SDA ne zna što želi, ali zna što ne želi. SDA ne prihvaća bilo kakav prijedlog, bilo kojeg hrvatskog političkog predstavnika, rekao je Raguž.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close