Govor Slobodana Miloševića na Gazimestanu 1989. godine

Govor na Gazimestanu Slobodana Miloševića je održan prilikom proslave 600 godina Kosovske bitke 28. juna 1989. na Kosovu Polju.

Svojim prisustvom, proslavu je obilježilo, po nekim procjenama, oko dva miliona ljudi.

Proslavi je prisustvovalo gotovo kompletno Predsjedništvo SFRJ, na čelu sa Janezom Drnovšekom, zatim je tu bio i Milan Pančevski – tadašnji predsjednik Predsjedništva CK SKJ, a centralni govor održao je Slobodan Milošević, tadašnji predsjednik Predsjedništva SR Srbije.

Jedini iz predsjedništva SFRJ koji je bojkotirao Gazimestan je bio predstavnik SR Hrvatske Stipe Šuvar.

Proslavi je prisustvovao i cjelokupan vrh Srpske pravoslavne crkve.

Proslavi su prisustvovali i gotovo svi ambasadori članica NATO saveza i Europske unije koji su imali predstavništva u Jugoslaviji. Jedini izuzeci su bili ambasador SAD-a Warren Zimmerman i ambasador Turske.

Danas se u zemljama zapadne Europe, kao i u SAD, smatra da je Miloševićev govor na ovom skupu označio početak borbe Srbije za teritorijalno proširenje prema zapadu Jugoslavije.

U poznatom govoru, Slobodan Milošević je, između ostalog, poručio “da smo ponovo u bitkama, i pred bitkama”. Taj njegov govor, Haško tužilaštvo podnijelo je kao dokaz o njegovim ratnim namjerama. Odgovor Slobodana Miloševića 14. februara u Hagu bio je: “Neću da citiram ceo govor, ali sam ga citirao u delovima, da se vidi koliko je zlonamerno izvučen iz konteksta, jer upravo kažem da nam predstoji glavna bitka za ekonomski oporavak. Ni danas ne bih promenio u njemu nijednu reč”, rekao je Milošević

vijesti.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close