“Gotovo je, Irak se raspada – vrijeme je za samoopredjeljenje” – Barzani najavio nezavisnost Iračkog Kurdistana

Aktualni kaos u Iraku koji je nastao nakon početka velike ofenzive ISIL-a imati će brojne političke reperkusije, a moguće proglašenje nezavisnosti autonomne pokrajine Irački Kurdistan jedna je od njih. Ukoliko se to desi to bi bio početak kraja Iraka.

(advance.hr)

Predsjednik Iračkog Kurdistana, Massoud Barzani, jučer je u razgovoru za CNN sugerirao kako bi se upravo to moglo uskoro desiti. “Očito je kako se Irak raspada i očito je kako je federalna ili centralna vlada potpuno izgubila kontrolu. Sve se ruši – vojska, trupe, policija. Mi nismo ti koji su doveli do kolapsa Iraka. Drugi su to učinili, ali mi ne možemo ostati taoci nepoznatog. Došlo je vrijeme da narod Kurdistana odluči o svojoj budućnosti, a mi ćemo poštivati volju naroda”, rekao je Barzani.

VIDEO: Massoud Barzani za CNN, 23.6.2014.

Irački Kurdistan već više od dva desetljeća ima znatnu autonomiju od Bagdada, no mnogima je bilo jasno da Kurdi već dugo vremena čekaju na jednu upravo ovakvu povijesnu priliku kako bi proglasili neovisnost Iračkog Kurdistana. Sada im se ostvario još jedan san – nakon ofenzive ISIL-a zauzeli su naftom bogati grad Kirkuk u kojem većinom žive Kurdi te ga de-facto pripojili svom teritoriju.

U Irački Kurdistan je danas, nakon jučerašnjeg posjeta Bagdadu, stigao američki državni tajnik John Kerry te se sastao s Barzanijem. Kerry će, pišu američki mediji, pokušati odgovoriti kurdske vlasti od takvog poteza – sugerirao im je da budu dio nove vlasti u Bagdadu, što bi im također dalo veće pravo glasa kada je riječ o preraspodjeli naftnog bogatstva oko kojeg se s Bagdadom već dugo vremena spore.
Irački KurdistanVisoki američki neimenovani dužnosnik rekao je u razgovoru za medije: “Kerry će kurdskom vodstvu poručiti da odigraju aktivnu ulogu u procesu formiranja vlade, uključujući biranje snažnog predsjednika koji bi adekvatno zastupao kurdske i iračke interese. Ako se pak odluče povući iz političkog procesa u Bagdadu, to bi ubrzalo brojne negativne trendove”.

Iz ovih izjava može se zaključiti kako SAD nije naklonjen ideji nezavisnog Iračkog Kurdistana.

Nadalje, Kurdi su u zadnje vrijeme počeli direktno prodavati naftu Turskoj i Izraelu – Washington je kritizirao te poteze ističući kako se radi o “ilegalnim” ugovorima te kako nafta pripada svim Iračanima.

Massoud Barzani i Recep Tayyip ErdoganUkoliko se iz ove kaotične situacije zaista rodi nezavisna kurdska država, to će biti velika geopolitička pobjeda Turske kojoj ovaj scenarij itekako odgovara, naročito otkako su se odnosi između Ankare i Kurda znatno popravili. Štoviše, turski premijer Erdogan otvoreno je podržao kurdsku nezavisnost u Iraku (ne i u Turskoj, dakako).

Najgori geopolitički scenarij za SAD: Washington ostaje bez ičega?
U ovoj kompleksnoj situaciji svaka zemlja ima svoje specifične interese. SAD i Turska jesu važni saveznici, ali njihovi interesi u Iraku se ne preklapaju previše. SAD želi jedinstveni Irak koji bi bio dugoročno primarno u njihovoj sferi interesa. U slučaju dezintegracije regionalne sile će “pohvatati” dijelove Iraka i pretvoriti ih u svoje protektorate – Saudijska Arabija bila bi sponzor Islamskog Kalifata pod kontrolom ISIL-a, Turska bi povoljno kupovala naftu iz nezavisnog Kurdistana, a Iran bi proširio utjecaj na šijitski dio Iraka na jugu i jugoistoku.

U takvoj “podjeli”, tragičnoj po irački narod, regionalne sile bi razgrabile dijelove Iraka za svoje interese, a SAD – koji je uložio ogroman novac, ljudstvo i više od desetljeća – ostao bi bez ičega. Stoga ne čudi da Kerry danonoćno nastoji spriječiti takav scenarij, no stvari su već poprilično izmakle kontroli.

Može SAD biti saveznik s Ankarom i Rijadom, ali ovi centri ipak primarno gledaju svoje interese, a isto bi se moglo reći i za Izrael koji je počeo kupovati naftu od Iračkog Kurdistana unatoč protivljenju SAD-a. Za Washington je u ovom trenutku zaista jedino rješenje formiranje te ujedinjene iračke vlade o kojoj toliko govore zadnjih dana. No, izgleda kako previše faktora koči takav ishod.

Irak pod Malikijem bio je velika američka investicija, jedna od najvećih u novijoj povijesti. Nadalje, SAD je samo u treniranje i naoružavanje iračke vojske izdvojio ogromnih 25 milijardi USD. Sada gledaju kako se njihova investicija raspada – iračka vojska više zapravo ni ne postoji, a možda uskoro ne bude ni Iraka.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close