Goražde: Grad koji se digao iz pepela i napravio ekonomsko čudo

U ovom gradu djeluju kompanije koje rade za BMW, VW, Mercedes, Jaguar, a broj njihovih uposlenika stalno raste

Veliki broj nezaposlenih u zavodima za zapošljavanje Bosne i Hercegovine, manjak kada se govori o odnosu uvoza i izvoza ove države i nedostatak planova za razvoj samo su neki od pojmova koji se mogu skoro svakodnevno čuti u Bosni i Hercegovini.

Prema pisanju Al Jazeere, jedan od svijetlih primjera gospodarstva BiH je Bosansko-podrinjski kanton i sam grad Goražde. Poput mnogih dijelova Bosne i Hercegovine, ovaj grad na Drini je bio žestoko pogođen ratom i poratnim događanjima. Na sreću, grad se brzo oporavio i opet je među većim poslovnim središtima regije.

Kako navode iz Privredne komore BPK-a, Goražde se nalazi u samom vrhu BiH po stopi vanjskotrgovinske razmjene.

 

“Kriza je šansa”
Jedna od poznatijih kompanija koje djeluju na ovom području, a koja je krenula od nule, je Bekto Preciza. Ova firma je s radom počela prije devet godina s osam uposlenika, a sada ih ima skoro 460 te stalno zapošljavaju nove.

Među njihovom klijentima nalaze se brojni giganti autoindustrije, poput BMW-a, Mercedesa, Audija, Jaguara, Bugattija i Land Rovera.

“Pogoni Bekto Precize veliki su oko 50.000 kvadratnih metara. Imamo više od 310 različitih strojeva, najnovijih, kakvi su uopće prisutni u ovoj branši. Fenomen Bekto Precize ogleda se u onom stavu kako je kriza šansa, jer smo mi postigli najbolje rezultate u vrijeme krize”, ističe PR kompanije Mensur Brdar, te dodaje kako kompanija iz Goražda neće prestati sa širenjem i jačanjem.

 

(balkans.aljazeera.net)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close