Goran Salihović: Ukidanje presude Turkoviću je katastrofa pravosuđa

Odluka Suda BiH kojom se ukida prvostipanjska presuda u predmetu Zijad Turković i drugi izazvala je burnu reakciju glavnoga tužitelja, koji je, među ostalim, ovu presudu nazvao katastrofom pravosuđa. Odbrana smatra da je ovo jedino logično rješenje.

Ukidanje presude u slučaju Zijad Turković i drugi glavnog tužitelja Gorana Salihovića zateklo je na godišnjem odmoru. Ocijenio ju je katastrofom za bh. pravosuđe.

Takve odluke – iz organiziranog kriminala i terorizma, kao i odluke kojima se puštaju ratni zločinci, te odluke o korupciji visokih dužnosnika, gdje se proces spušta na nižu razinu, proizvode kod običnih građana pravnu nesigurnost i postavlja se pitanje dokle će sve ovo ići, izjavio je Salihović za Federalnu televiziju.

Kao glavni razlog ukidanja prvostupanjske presude u predmetu Turković i drugi navodi se nedavanje mogućnosti obrani da sasluša svjedoke pokajnike Isljama Kalendera i Seada Dumančića.

“Sudac je stalno govorio, to piše u presudi – neka, nemojte ih sad ispitivati, imat ćete vremena kad ih vi predložite. Mi smo ih predložili, on ih je odbio – to je bila igrarija”, kazao je Fahrija Karkin, branitelj Zijada Turkovića.

Slučaj se vraća na ponovno suđenje. Statusna konferencija pred Apelacijskim vijećem zakazana je za 18. rujan. Podsjećamo, u slučaju Zijada Turkovića i drugih Sud BiH je izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od ukupno 100 godina za pljačku Cargo-centra Aerodroma u Sarajevu, ubojstva pet osoba, krijumčarenje droge i oružja, iznudu i druga krivična djela. Zijad Turković i Milenko Lakić dobili su kazne od po 40 godina zatvora, Saša Stjepanović 12, Fadil Aljović 5, Muamer Zahitović 3 godine zatvora, dok su Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni optužbi.

(hms)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close