PolitikaSvijet

Goldman Sachs: Sankcije protiv Rusije miniraju status dolara kao svjetske valute

Iako ovdje postoji više čimbenika, kao što je proboj Kine i prihvaćanje juana kao svjetske rezervne valute, potom trgovinski rat protiv Pekinga, čini se da su sankcije, za koje u američkoj upravi vjeruju da su djelotvorno oružje, daju suprotan učinak. Kratkoročno, svaka zemlja pogođena sankcijama trpi štetu i mora se prilagođavati novim i težim uvjetima poslovanja.

Ali već srednjoročno gubitke trpe SAD, čija valuta nestaje u globalnim transakcijama i deviznim rezervama. Ako je američki dolar ranije bilo neupitno globalno sredstvo plaćanja i financijski instrument za rezerve svih središnjih banaka u svijetu, danas to više nije, a Goldman Sachs tu vidi posljedice aktivnosti Središnje banke Rusije, koju su počele slijediti i druga banke u svijetu.

Agresivna politika Washingtona protiv Moskve mogla bi biti dovoljan razlog nedavnog pada udjela dolara u globalnim rezervama središnjih banaka, izjavio je ekonomist u američkoj multinacionalnoj investicijskoj banci Goldman Sachs.

Ruska središnja banka je od travnja do lipnja prodala američke obveznice u vrijednosti od oko 150 milijardi dolara. Taj je potez uslijedio nakon što je američko Ministarstvo financija najavilo nove sankcije o ruskim poduzetnicima, tvrtkama i vladinim dužnosnicima, kaže Goldmanov strateg Zach Pandl, navodi Bloomberg.

Početkom travnja je Washington je proširio svoj popis antiruskih sankcija, uključujući u njega sedam ruskih tajkuna, 12 tvrtki i 17 visokih vladinih dužnosnika, Razlog je bio navodno miješanje Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Prema riječima stratega Goldman Sachsa, za sve aktere globalne devizne strategije i strategije tržišta u nastajanju, američka politika jednostranih povećanja carina i sankcija predstavlja rizik i primjetan je trend odustajanja od dolara, koji još uvijek dominira u globalnim deviznim rezervama.

“U drugom tromjesečju ove godine, Središnja banka Rusije je vjerojatno prodala veliki dio svoje imovine u dolarima, a možda i sve američke obveznice i prenijela ih i je u obveznice denominirane u eurima i juanima” rekao je ekonomist.

“To bi predstavljalo više od polovice pada udjela dolarskih rezervi tijekom tromjesečja”, dodao je Zach Pandl.

Prema najnovijim podacima koje je otkrio Međunarodni monetarni fond, udio američke nacionalne valute u rezervama svih središnjih banaka u svijetu se u drugom tromjesečju smanjio na 62,3 posto, a ostali udjeli su denominirani u eurima, jenu i juanima.

“Riječ je o riziku sankcioniranja. To objašnjava značajan dio zabilježenog pada”, rekao je analitičar.

“Udio američkog dolara u rezervama  središnjih banaka u svijetu bi se mogao dodatno smanjiti, ako i drugi veliki vlasnici rezervi u američkom dolaru s vremenom poduzmu slične korake kao i Središnja banka Rusije”, zaključio je strateg Goldman Sachsa.

Podsjetimo da je Venezuela, koja uz sve nedaće ipak ima BDP od preko 200 milijardi dolara, potpuno napušta američku valutu zbog sankcija i prelazi na euro, juan i druge konvertibilne valute.

Vijest koja je prošla neopaženo je da je i Indija također smanjila udjele dolarskih zapisa i povećava rezerve u zlatu.

“Diversifikacija indijske devizne imovine je nastavljena tijekom cijele godine uz  naglasak na upravljanje rizicima. Zlatni portfelj je također aktiviran”, dodaje se u izvješću Središnje banke Indije od rujna.

Udio američkog duga u rezervama Indije je za mnoge smanjen neprimjetno, sa 157 milijardi dolara u ožujku na 148,9 milijardi dolara u svibnju, ali u  ukupnoj slici pokazuje trend odustajanja od dolara u trenutku kada američko Ministarstvo financija želi plasirati nove obveznice na globalnom tržištu.

Prema statistikama od prije mjesec dana, Rusija je tijekom 2018. godine odbacila 84 posto svojih udjela, dok je udio američkih obveznica tijekom prve polovice tekuće godine u Turskoj pao za 42 posto. Istovremeno, Japan i Kina, najveći nositelji američkih dužničkih obveznica, također su smanjili svoje udjele, iako neznatno, barem za sada.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa je u obraćanju sudionicima na poslovnom forumu Afričke kontinentalne slobodne trgovine u ožujku izjavio kako je vrijeme da se Afrika prestane oslanjati na rezervne valute.

“Moramo se osloboditi ovog kolonijalnog mentaliteta koji zahtijeva da se oslonimo na drugu valutu. Možda za dan ili sat može doći trenutak da stvorimo jednu afričku valutu. Naš fokus ne bi trebale biti naše pojedine zemlje, nego kontinent u cjelini, čime ćemo osloboditi velike mogućnosti i sposobnosti”, rekao je Cyril Ramaphosa, što su misli i ideje Muammara Gaddafija koji je planirao stvoriti “afrički zlatni dinar” i odustati od kolonijalnih valuta.

Ne zaboravimo ni bivšeg francuskog predsjednika Charlesa de Gaullea, koji je bio svjestan ograničenja koje sa sobom nosi američki dolar kao svjetska valuta.

Govoreći na konferenciji za novinare 4. veljače 1965., Charles de Gaulle je rekao kako je nemoguće da je dolar “nepristrano i međunarodno trgovinsko sredstvo” i da je to zapravo “kreditni instrument rezerviran samo za jednu državu”. Za De Gaullea je dolar, kao svjetska valuta, bio povezan s pojmom “pretjeranih povlastica” za SAD.

L. R.

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close