Goldman Sachs: Cijena nafte pašće na 40 dolara po barelu!

Goldman Sachs predviđa da će se američkom lakom naftom trgovati po cijeni oko 40 dolara po barelu u prvoj polovini ove godine radi suzbijanja ulaganja u proizvodnju iz škriljaca nakon što su u OPEC-u odustali od rezanja proizvodnje radi uravnoteženja tržišta.

Banka je smanjila prognoze za globalni benchmark cijena sirove nafte, predviđajući da će se zalihe povećati u prvoj polovini ove godine, navodi se u izvještaju upućenom e-mailom. Višak skladištenja i tankerski kapaciteti ukazuju da je na tržištu moguće praviti višak mnogo duže nego u prošlosti, naveli su analitičari Goldman Sachsa uključujući Jeffrey Curriea u New Yorku.

SAD pumpa naftu najbržim tempom u više od tri decenije, pomognut proizvodnjom od škriljaca i bumom otključanih zaliha iz Eagle Forda u Teksasu i Bakkenu u Sjevernoj Dakoti. Cijena je pala gotovo 50 posto od prošle godine, nakon što se Organizacija zemalja izvoznica nafte opire rezovima proizvodnje čak i usred globalnog viška koji Katar procjenjuje na 2 miliona barela dnevno.

“Za očuvanje svih glavnih linija i smanjenje ulaganja u škriljce dok se tržište ponovno ne uravnoteži, vjerujemo da cijene trebaju ostati duže na nižem nivou”, naveo je Goldman u izvještaju. “Potraga za novom ravnotežom na tržištu nafte ostaje i dalje.”
Zapadnoteksaškom naftom će se po procjeni Goldmana trgovati po cijeni od 41 dolara po barelu, a globalni benchmark za Brent je 42 $ za tri mjeseca, navela je banka.
To je znaćajna razlika u odnosu na prethodnu prognozu od 70 za zapadnoteksašku i 80 dolara za Brent za prvi kvartal.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close