Kultura

Godišnjica smrti Voje Dimitrijevića – 12.08.1980.

12. augusta 1980. godine, u Sarajevu je umro jedan od značajnijih bosanskohercegovačkih slikara 20. vijeka, Vojo Dimitrijević.

Dimitrijević je rođen 20. maja 1910. godine u Sarajevu. Završio je Državnu umjetničku školu u Beogradu, 1936. godine, a zatim posjećuje atelje Andre Lota u Parizu. Njegov umjetnički opus razvijao sa u rasponu od socijalno angažiranog slikarstva, preko geometrijske apstrakcije sve do konceptualnih slikarskih praksi bliskih donekle analitičkom i procesualnom slikarstvu. Zbog svog osebujnog, stilski nehomogenog opusa, Dimitrijević je bio izložen brojnim raspravama struke i politike. Rano napuštanje ideoloških motiva i priključenje avangardnim stremljenjima priskrbilo mu je i epitet “izdajnika revolucije”.

Vojo Dimitrijević je uz Oskara Danona, Anu Rajs i Jahiela Fincija jedan od osnivača grupe Collegium Artisticum 1939. godine, koja i danas djeluje i čini značajnu gradsku tačku u oblasti kulture i umjetnosti u Sarajevu. Značaj ove znamenite grupe ističe se u osobitom društvenopolitičkom kontekstu Kraljevine Jugoslavije uoči 2. svjetskog rata kada je Bosna i Hercegovina bila ukinuta nacionalističkom politikom Zagreba i Beograda, tačnije sporazumom Cvetković-Maček. Dimitrijević je učestvovao u osnivanju ULUBIH-a i Škole likovnih umjetnosti u Sarajevu u kojoj je radio kao direktor i profesor. 2010. godine u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, upriličena je velika retrospektivna izložba i time je obilježen umjetnikov stoti rođendan.

Neka od najpoznatijih djela Voje Dimitrijevića su: “Kraj peći”, ulje na platnu, 1930.;  “Španija”, ulje na platnu; “Portret slikara Ismeta Mujezinovića”, ulje na platnu, 1939.; “Ulica pod snijegom”, ulje na platnu, 1951.; “Život u kući radnika”, linorez; “Fašizam caruje”; “Bolničarka Rava previja ranjenika”, crtež ugljenom; i druga.

 

Historija.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close