Godišnjica pogbije Hašima Spahića: Bio je veliki čovjek i komandant

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti obilježena je 21. godišnjica pogibije komandanta Hašima Spahića.

Okupili su se svi oni koji su svjesni značaja i djela Hašima Spahića i ostalih boraca i pripadnika 16. divizije Prvog Korpusa ARBiH, čija se hrabrsot i trud jednako cijene.

Na Šehidskom mezarju u Brezi, gdje je sahranjen major Spahić i na mjestu njegove pogibije na Moševačkom brdu, proučena je Fatiha i jasin.

Cvijeće na mezar položili su članovi porodice Hašima Spahića, članovi komande 126. Ilijaške brigade, boračkih organizacija iz Ilijaša, delagacija KS-a i načelnik Općine Ilijaš sa saradnicima.

Dugu vožnju do Moševačkog brda borci su iskoristili kako bi se prisjetili teških vremena i mukotrpne borbe.

Borci su put od Breze do Moševačkog brda prepješačili više puta praznog stomaka.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić rekao je da je ovo tužan ali i dan pun ponosa te da je važno da se dostojanstveno obilježi.

– Komandant Hašim je prije svega bio prosvjetni radnik, humanista, sportista, ali kada je došlo vrijeme, sve je to odbacio i krenuo u rat.

On je to uradio na najbolji način iskoristivši znanja i vještine i baš zbog toga je bio jedan od visokopozicioniranih komandanata u BiH.

Nije morao biti na prvim linijama ali je on to često radio dajući moral našim borcima i na kraju je i poginuo na prvoj liniji.

On je dao nemjerljivu vrijednost u odbrani BiH i baš zbog toga je naša obaveza da njegov lik i djelo stalno veličamo i prenosimo na mlađe generacije.

O Hašimu Spahiću trebamo pričati tokom cijele godine, poručio je načelnik Fazlić.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close