Kultura

Godišnjica krunidbe kralja Stjepana Tomaševića

Na jučerašnji dan (17. studeni) 1461. godine u Crkvi sv. Marije u Jajcu papinskom krunom okrunjen je posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević (1461.-1463.).

Godinu dana nakon krunidbe mladi kralj odbio je plaćati danak turskom sultanu Mehmedu II. Osvajaču, što je ubrzalo njegovu odluku da navali na Bosnu. Godine 1463. Osmanlije su osvojile Jajce, a 5. lipnja na Carevu Polju iznad Jajca pogubljen je kralj, njegov stric Radivoj i veliki broj plemića.

Kralj je sahranjen ispod Human na mjestu koje se naziva Kraljev grob. Tu se nalazi ploča i križ sa kraljeva groba, dok se zemni ostaci čuvaju u Franjevačkom samostanu u Jajcu, prenosi GlasJajca.com.

Pokušaji da se mjesto pogubljenja kralja Stjepana Tomaševića obilježi i na prigodnom mjestu postavi spomenik, propali su, Kraljev grob, iako je nacionalni spomenik BiH, zapušten je, krunidbena Crkva sv. Marije je također nacionalni spomenik BiH, ali ove, kao ni ranijih godina, ničim nije obilježena godišnjica krunidbe ili smrti posljednjeg bosanskog kralja i posljednjeg srpskog despota Stjepana Tomaševića.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close