Godišnji susret Društva Prijatelja Maloga Isusa

Časne sestre Služavke Malog Isusa sarajevske provincije Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije organizirale su u subotu, 24. svibnja u Sarajevu godišnji susret Društva Prijatelja Maloga Isusa (PMI), pod geslom Pod barjakom Srca Isusova. Na ovogodišnjem skupu bilo je nazočno više od 400 sudionika iz: Voćina (Hrvatska), Neuma, Mostara, Viteza, Gromiljaka, Sarajeva, Prozora, Domanovića, Kiseljaka, Travnika, Kreševa i Lug-Brankovića. Nažalost zbog poplava koje su pogodile BiH, na ovom druženju nisu sudjelovali članovi PMI-ja iz Maglaja i Doboja – Žabljaka.

Susret je započeo okupljanjem skupina u sarajevskoj prvostolnici Srca Isusova nakon kojega je uslijedio prigodni duhovni program koji je poslužio kao priprava za slavlje Svete mise. Nazočni su najprije poslušali svjedočanstvo bračnog para Trajkov, Nikole i Sanje, roditelja petero djece o važnosti obiteljskog zajedništva u odgoju djece. Nakon toga bila je prigoda za sv. ispovijed i molitva krunice Malog Isusa.

Prije euharistijskog slavlja s. Ružica Ivić Pročelnica Društva PMI-a sve je pozdravila i zahvalila svima onima koji su pomogli u organizaciji ovog skupa, a nakon nje nazočne je u ime uprave katedrale pozdravio i poželio dobrodošlicu preč. Darko Tomašević, kanonik stolnog kaptola vrhbosanskog i profesor na sarajevskom KBF-u.

Misno slavlje predvodio je preč. Marko Zubak, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, u zajedništvu s još šest svećenika.

U prigodnoj propovijedi preč. Zubak je izrazio zadovoljstvo nazočnošću velikog broja prijatelja Malog Isusa u sarajevskoj katedrali koju je napravio nadbiskup dr. Josip Stadler, utemeljitelj sestara Služavki Malog Isusa. „Vidim danas ovdje jedno veliko srce, srce koje je sastavljeno od još jednog srca, a to je Isusovo koje kuca u vašem. Također, vidim i dva čuda nadbiskupa Stadlera: sestre Služavke Malog Isusa i Prijatelje Maloga Isusa“, rekao je, između ostaloga, rektor bogoslovije.

Nakon propovijedi uslijedio je prinos darova u kojemu je svaka od nazočnih skupina predala prigodan dar karakterističan za područje iz kojeg dolaze. Sestre su prinijele novčani dar od PMI – a koji je prikupljen u akciji PNS –a i predan obitelji Trajkov. Prije završnog blagoslova 17 novih članova PMI-a dalo je prisegu da će vršiti pravila Statuta. Novim članovima je čestitala s. Ana Marija Kesten Predstojnica DPMI i potakla ih na služenje Isusu u svakom čovjeku, posebno siromašnima. Nakon toga svi su se uputili na grob prvog vrhbosanskog nadbiskupa sluge Božjega Josipa Stadlera i izmolili molitvu za njegovo proglašenje blaženim.

U popodnevnim satima nakon okrjepe i odmora u Katoličkom školskom centru Sv. Josip nastavljen je drugi dio cjelodnevnog susreta PMI-ja. Učenici KŠC-a i Prijatelji Malog Isusa priredili su jednosatni duhovno-glazbeni program u dvorani Centra, a voditelj je bio Josip Milanović, djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih Ivan Pavao II.

Na početku nazočnima se obratio ravnatelj mr. Ivica Mršo koji je naglasio kako je KŠC prijatelj sestrama Služavkama malog Isusa te kako je sretan što je mogao ugostiti toliko Isusovih prijatelja.

Potom su učenici izveli predstavu praćenu audio-vizualnim pomagalima. Nakon predstave sjemeništarci iz Travnika, s. Rafaela Ivić zajedno s vlč. Jakovom Kainićem te gosti iz Neuma i Domanovića izveli su nekoliko duhovnih pjesama među kojima je najupečatljivija bila Zvonite zvona Gospe od Otoka u izvedbi Neumljana.

Pred kraj se okupljenima obratila s. M. Admirata Lučić, provincijalna glavarica zahvalivši svima, a posebno onima koji su došli iz Hrvatske. Kako su riječi bez djela mrtve, s. M. Admirata je istaknula da su Prijatelji Malog Isusa zajedno sa svojim sestrama ispekli mnogo kolača u obliku srca koje prodaju po simboličnoj cijeni, a sav novac će donirati jednoj obitelji koja je ostala bez ičega u poplavama. Na kraju programa provincijalna glavarica je darovala mr. Mrši umjetničku sliku Navještenje Marijino. koja je zaštitnica PMI-a.Potom je uslijedio možda najzanimljiviji dio dana, pogotovo za muški dio Prijatelja malog Isusa, nadmetanje u malom nogometu. Nakon izvlačenja 6 ekipa odigrane su malonogometne utakmice, a najbolje su bile izabrane vrste Lug-Brankovića, Prozora i Gromiljaka.

Na kraju cjelodnevnog susreta upriličena je zahvala Bogu u crkvi Kraljice sv. Krunice i kratko predavanje o njezinoj povijesti.

(kta/kt)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close