Godina/e koje su prokockali bh. političari

Još jedna godina bez rezultata i još jedan minus na evropskom putu. Od „poziva na buđenje“, preko apela da „odraste i da se uozbilji“ i uskraćivanja fondova BiH je došla u poziciju da EU više nema šta novo da joj poruči.

DW.DE

I ove, kao i prošlih godina, iz Brisela put BiH dolazi istovjetna poruka „ozbiljne zabrinutosti zbog nedostatka političke volje u zemlji“. I ove godine ocjena zemalja članica EU jeste da BiH zaostaje za susjedima u procesu evrointegracija. I ove godine kao i prošle uslov za novi korak na evropskom putu za BiH je ostao isti – dogovor oko primjene presude u slučaju Sejdić Finci.

„Nažalost situacija je takva da niko više ne razgovara o BiH. Priča se o Albaniji, Srbiji, Kosovu, pa i Makedoniji, a BiH je danas u toj kategoriji da se o njoj ni ne priča“, izjavio je ministar spoljnih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak na poslednjem sastanku evropskih šefova diplomatija u 2013. godini.

Lajčak: O BiH više niko ne govori

Pored izvješataj o „vrlo ograničenom napretku“ gotovo u svim oblastima, komesar za proširenje Štefan File je kao jedinu pobjedu BiH u godini za nama mogao da izdvoji plasman bh. fudbalske reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2014. godine. Pozvavši bh. političare da naprave isti dobar rezultat kao i njihovi fudbaleri File je ocijenio:

„Došlo je vrijeme da se riješi primjene presude u slučaju Sejdić Finci. Došlo je vrijeme da se pređe most između Dejtona i EU. Vrijeme je da bh. političari shvate da postoji cijena i posljedice neispunjavanja obaveza, ali i da vide pozitivnu stranu. Jer EU i Evropska komisija će moći mnogo više da im pomognu onoga trenutka kada pređu taj most koji je pred njima.“

Nepređeni most zvani „Sejdić Finci“

Iako se sve glasnije može čuti mišljenje poznavaoca, kako evrointegracionih procesa tako i unutrašnjih prilika u BiH, da bi EU trebalo da dozvoli BiH da nastavi put približavanja EU, bez insistiranja da se na prvom mjestu riješi, možda i najkompleksije pitanje promjene ustava, Brisel je upravo na tom pitanju radio sa BiH tokom cijele 2013. godine. Već na startu godine i EU i Savjet Evrope poslali su, do tada, najoštrije poruke BiH naglasivši da ukoliko ne primijeni presudu Evropskog suda za ljudska prva, BiH neće moći da računa na punu implementaciju Sporazuma o stabilizaciji i proširivanju sa EU. Samim tim, zemlji se neće pružiti mogućnost za podnošenje vjerodostojnog zahtjeva za kandidatski status, a povrh svega, predstojeći izbore u BiH neće se smatrati sprovedenim po evropskim standardima.

Stefan File: A, da se ugledate na fudbalere

„Jednostavno politička elita u BiH se mora probuditi. Ne znam da li je za to potreban šok, grom ili zemljotres, ali bez buđenja BiH i njeni građani ne mogu da imaju evropsku budućnost“, izjavio je evropski parlamentarac Jelko Kacin.

Iako su početkom oktobra bh. lideri u Briselu potpisali principe o implementaciji Sejdić Finci presude i formiranju koordinacionog mehanizma, do danas ni principi ni potpisi nisu doveli do dogovora o načinu izbora članova Predsjedništva i Doma naroda BiH. Rad eksperata u Briselu i Sarajevu, kao i sastanci na visokom nivou u Briselu, ali i Budimpešti i Pragu nisu doveli do rješenja:

„Lično sam proveo mnoge sate razgovarajući o različitim opcijama sa političkim liderima te zemlje, a u potrazi za putem koji vodi napred. Mnogo smo postigli, ali na političkim predstavnicima BiH je da učine taj posljednji korak i postignu održiv dogovor o primjeni presude Sejdić-Finci. To je neophodno da bi se BiH pokrenula na svom evropskom putu“, izjavio je na kraju 2013. godine komesar za proširenje EU, Štefan File.

EU oduzima fondove, ali i traži novi pristup BiH

Zbog „nemogućnosti domaćih političara da se dogovore i krenu naprijed“ BiH je u godini za nama, osim mogućnosti aplikacije za kandidatski status oduzeto i više od polovine sredstava iz evropskih fondova pretpristupne pomoći. Tako je 45 miliona evra od IPA fondova za BiH preusmjereno na region, od čega je više od pola otišlo srpskoj zajednici na Kosovu kao evropska podrška primjeni postignutog dogovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine:

„Mi možemo da iskoristimo taj novac na način na koji je i predviđeno, a to je za pomoć pretpristupnom i pristupnom procesu zemalja. Ne možemo da opravdamo i odvajamo novac evropskih poreskih obveznika za zemlju koja se ne kreće na svom evropskom putu“, poruka je Evropske komisije.

Naglasivši „izuzetnu zabrinutost“ zbog zaostajanja BiH na evropskom putu, ali i suočavanja zemlje sa mnogobrojnim drugim izazovima, počev od vladavine prava preko teške ekonomske situacije, članice EU na kraju 2013. godine poručile su da će već u januaru 2014. prvi sastanak šefova diplomatija početi razgovorom o BiH Očekuje se rad na „akcionom planu“ i novoj proaktivnoj i i posebno dizajniranoj evropskoj politici usmjerenoj prema BiH. U Briselu istovremeno ponavljaju da su prosperitet i stabilnost BiH važna kako za region Zapadnog Balakna , tako i za Evropu u cjelini.

Autorica: Marina Maksimović

Odgovorna urednica: Zorica Ilić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close