Glumački Grand Prix festivala SEE Pariz: Laureat Emir Hadžihafizbegović

Festival des Cinémas Du Sud-Est Européen održat će se od 27. do 30. aprila u Parizu. Popularni SEE Pariz festival kulturni je prozor u zemlje jugoistočne Evrope.

Oslobođenje

Za 4. izdanje festivala, pripremljeni su dugometražni i kratki igrani filmovi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

Balkan srce Evrope

SEE Pariz, kako tvrde organizatori, posvećen je pokušaju svih dvanaest zemalja jugoistočne Evrope da daju doprinos kulturnom ujedinjenju Evrope kao zajedničkom domu. Podsjećaju da je još Dante Alighieri u doba renesanse vidio Grad svjetlosti kao domovinu “univerzalne duhovne baštine”, dok je Jean Monnet smatrao da se kulturom može izgraditi jedinstvo. Nicolas Bouvier napisao je u The Way of the Worldu da je “Balkan srce Evrope”. Stoga, s početkom svakog proljeća srce Evrope pulsira u Parizu kroz filmove jugoistočne kinematografije.

Festivalski žiri čini 15 članova, od kojih je 12 direktora nacionalnih filmskih centara ili filmskih fondova. Članovi su: Yves Boisset, francuski redatelj i ugledni poznavatelj filmova iz jugoistočne Europeje, zatim makedonski pisac Jordan Plevnes, utemeljitelj festivala, te Dragan Milinković Fimon – direktor festivala. Predsjednik žirija je Max Azoulay.

Festivalski program uključuje dugometražne filmove, dokumentarne, animirane i kratke filmova iz svih 12 zemalja jugoistočne Europe. Bit će izabran najbolji SEE film, redatelj, scenarij, glumac, glumica, muzika, te najbolji kratki, dokumentarni i animirani film.

Za sada je poznato da je najbolji glumac Emir Hadžihafizbegović, koji je dobitnik ovogodišnjeg glumačkog Grand Prixa. Publika će imati priliku vidjeti ga u filmu Gorana Markovića “Falsifikator”, čija je premijera zakazana u Palace Theatru u Parizu.

“Falsifikator”, koji je rađen prema istoimenoj Markovićevoj predstavi, a što niz godina uspješno igra na sceni Beogradskog dramskog pozorišta. U filmu uz Hadžihafizbegovića igraju: Tihomir Stanić, Branka Katić, Goran Navojec, Dragan Petrović, Sergej Trifunović, Haris Burina, Nataša Marković, Bogdan Diklić…

Dobre i loše uloge

Nedavno je Hadžihafizbegović istakao da u Markovićevom filmu igra ulogu koja nije velika, ali da je njemu značajna, jer on uloge ne dijeli na velike i male nego na dobre i loše. Očigledno, istog je mišljenja bio i festivalski žiri.  Tada je još rekao:

– Veoma sam sretan što sam nakon “Turneje” ponovo sarađivao s Markovićem.  Ostvarenje “Falsifikator” ima odličan scenarij i dobru ekipu, veoma smo dobro sarađivali na snimanju. Taj film ima vremensku elipsu i bilo ga je potrebno snimati u nekoliko godišnjih doba. To je film koji je, u svakom slučaju, tragikomedija, jer govori o istinitom događaju. Radi se o autobiografskom filmu oca glumca Tihomira Stanića, čovjeka koji je besplatno falsificirao diplome.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close