Ashdown: Međunarodna zajednica mora odmah djelovati u BiH

Situacija u Bosni i Hercegovini “veoma je krhka”, izjavio je u intervjuu za doajenku CNN-a Christiane Amanpour Paddy Ashdown, koji je obavljao dužnost visokog predstvnika međunarodne zajednice u BiH od maja 2003. do januara 2006. godine.

Lord Ashdown je naglasio da Evropska unija treba učiniti više kako bi pomogla Bosancima da stvore funkcionalnu državu koja bi služila svojim građanima.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu koji je okončao rat, on je rekao da je to bila “idealna solucija za uvođenje mira, ali je “pogrešna osnova za izgradnju održive države”.

Dobra je vijest, izjavio je Ashdown Amanpour, da su protesti “ne-etnički” i da su se demonstranti “okrenuli protiv političke klike koja vlada zemljom” koja je “duboko zaglibila u korupciju”.

– Ima, međutim, i loših vijesti. Građani se trenutno žale zbog siromaštva i disfunkcionalnosti države, ali bi se to veoma brzo moglo pretvoriti u nešto daleko gore – izjavio je Ashdown.

– Međunarodna zajednica mora djelovati odmah. Ako ne djeluje odmah, uveliko se bojim da ćemo se naći u situaciji u kojoj će secesionzam lako uzeti maha i postati nezaustavljiv dok se primičemo izborima – izjavio je Paddy Ashdown u intervjuu za Christiane Amanpour.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close