BiHPolitika

Glavni odbor SDA: Neprimjerene izjave Vučića ne doprinose razvoju i jačanju susjedske saradnje

Glavni odbor SDA izražava nezadovoljstvo izrečenom presudom Haškog tribunala kojom je ratni zločinac Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora.

U saopćenju SDA posebno je izraženo nezadovoljstvo dijelom presude koji Karadžića oslobađa krivice za genocid u sedam općina. “I pored opravdanog nezadovoljstva, potrebno je mirno i dostojanstveno prihvatiti i razumjeti poruke ove presude. Presuda Haškog tribunala treba da doprinese stabilizaciji prilika i unapređenju odnosa kako u BiH, tako i u regionu”, saopćeno je iz SDA.

GO SDA ocjenjuje neprimjerenom izjavu srbijanskog premijera Aleksandra Vučića izrečenu nakon presude Radovanu Karadžiću.

“Takva izjava ne doprinosi razvoju i jačanju susjedske saradnje. Nema potrebe da Srbija nikoga brani u BiH, niti ima pravo da bilo kome prijeti. Srbija kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne njegov garant, kako vole da kažu, najbolje će pomoći BiH ukoliko bude ispunjavala svoje dejtonske obaveze. To se prije svega odnosi na uticaj na RS da  poštuje prava svih građana na cijelom svom području, da  osigura njihovu ravnopravnost u vlasti, da podržava državne institucije BiH, evropski i NATO put BiH i dr”, stoji u saopćenju.

Također, na sjednici GO-a potvrđeno je opredjeljenje za očuvanje i jačanje koalicije sa SBB-om na svim nivoima vlasti u BiH kako bi se nastavilo sa provođenjem planiranih reformi. Proces implementacije koalicionog sporazuma, navodi se, treba hitno završiti.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close