Glasanje će nadzirati 300 stranih posmatrača

ODIHR počeo s radom u BiH

Oko 300 međunarodnih posmatrača pratit će predstojeće opće izbore 12. oktobra, objavila je Korin Jonker (Corien), šefica Ureda za demokratske institucije i ljudska prava u Bosni i Hercegovini (ODIHR).

Ovaj ured jučer je počeo s radom i njegova agilna šefica, Holanđanka Jonker, mandat i plan organizacije kojoj je na čelu predstavila je javnosti.

Prvi radni dan

Ovo su 10. izbori koje ODIHR, kao dio OSCE-a, prati u BiH.

– Mi smo od država članica OSCE-a zatražili 300 posmatrača. Na dan izbora oni će biti raspoređeni širom BiH i pratiti proces glasanja, ali i brojanje glasačkih listića. Nakon toga, mi ćemo dan poslije izbora izdati zaključke, a osam sedmica kasnije i kompletan izvještaj – kazala je u razgovoru za “Dnevni avaz” Jonker.

Ona je istakla da joj je jučer bio prvi radni dan.

– Mi ćemo sakupiti veoma mnogo informacija. Naši timovi bit će raspoređeni na terenu i u kontaktima s lokalnim zvaničnicima i vlastima pratiti pripreme za izbore te samo glasanje. Nismo istražitelji i jedino što možemo jeste razgovarati s predstavnicima vlasti ako dobijemo informacije o nekim problemima ili nejasnoćama. Saznanja i sve informacije koje dobijemo objavit ćemo i u našem finalnom izvještaju – rekla je ona.

Jonker je najavila da će najkasnije dvije sedmice prije izbora ODIHR objaviti preliminarni izvještaj i tu bi se moglo ukazati na eventualne probleme.

Sastanci sa CIK-om

Najavljuje da će se ona sedmično sastajati sa čelnicima Centralne izborne komisije BiH, dok će se njeni saradnici sastajati na dnevnoj bazi sa članovima CIK-a.

– Mi se nećemo miješati u izborni proces i ne interesiraju nas rezultati izbora. Ono što je za nas bitno jeste da izborni proces u cijelosti bude slobodan i pošten i u skladu sa zakonima i najboljom izbornom praksom – ističe Jonker.
Upozorili na izborne krađe

Jonker nije mogla govoriti o nepravilnostima koje je ODIHR uočio tokom svoje misije prije četiri godine. Tada je ova organizacija upozorila i na slučajeve izborne krađe. No, njene preporuke promjena zakona i izbornih procedura nisu uvažene.

Autor: S. NUMANOVIĆ – Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close