Gigantski ustupci SAD-u: Palestina neće biti država nego karikatura od države

Koliko god se Izrael protivio, sve vodi tome da će Palestina jednog dana – a taj dan se naglo približava – postati samostalna međunarodno priznata država. No, hoće li ujedno biti i “neovisna”, to je već drugo pitanje, na koje nije uopće teško dati odgovor. Da li je ijedna država koja je ostvarila svoju samostalnost pod patronatom SAD-a danas neovisna u pravom smislu te riječi? Upravo tako, zato očito neće biti ni Palestina.

advance.hr – F. Vuković

Tko će igrati glavnu ulogu u novoj Palestini, nije teško pogoditi. Štoviše, palestinski pro-zapadni predsjednik, Mahmoud Abbas, daje nam jasne odgovore na ta pitanja u intervjuu za The New York Times ove nedjelje. U razgovoru je istaknuo kako je ponudio američkom državnom tajniku, Johnu Kerryu, da NATO snage – predvođene SAD-om – uđu na teritorij buduće Palestine i da je kontroliraju bez vremenskog ograničenja, s time da bi trupe bili pozicionirane na svim ključnim lokacijama koje se danas nalazi pod izraelskom okupacijom, uključujući i Jeruzalem.

Animozitet Palestinaca prema Izraelcima je poznat, Abbas je istaknuo kako nakon proglašenja neovisnosti niti jedan izraelski vojnik neće moći stupiti na teritorij Palestine. To je jasno, ključan preduvjet da bi Palestina bila država, no može li ona to zaista biti dok njenim teritorijem patrolira NATO-ova vojska? Za Abbasa, znajući njegova politička uvjerenja, to očigledno nije nikakav problem.

Nadalje, ističe kako bi Palestina bila potpuno demilitarizirana zona te kako će imati samo svoju policiju. U isto vrijeme, ističe Abbas, NATO bi imao zadatak sprječavati krijumčarenje oružja i bilo kakav otpor protiv izraelskih snaga. “Mogu ostati koliko hoće i gdje god hoće, ne samo na istočnim granicama, već i na zapadnim, bilo gdje. Mogu ostati, kako bi uvjerili Izraelce da neće biti problema i da bi štitili nas”, rekao je Abbas.

Abbas također ističe kako se opire “pritisku” javnosti i pojedinih UN-agencija koje sve otvorenije podupiru palestinski narod, te dodaje kako neće dopustiti da se desi treći palestinski ustanak (Intifada). “Nikada se neću vratiti oružanoj borbi”, rekao je.

Mnogi će reći kako bi Abbas ovim potezom izraelsku vojnu okupaciju zamijenio s – očito njemu dražom – američkom vojnom okupacijom. No, za takve ideje sigurno neće dobiti podršku u narodu, štoviše, mnogi su već žestoko kritizirali njegov intervju za NYT.

Istaknuti palestinski novinar i urednik lista al-Hurriyah, Suhail al-Natour, rekao je kako su ove Abbasove izjave proizvod njegovih stavova i politika, no s kojima se ostali ne slažu. “Sve palestinske frakcije u izvršnom vijeću Palestinske Oslobodilačke Organizacije (PLO) odbile su pregovarati. Svi rezultati koji se kose s palestinskim neotuđivim pravima biti će neprihvatljivi. Izraelska ili bilo koja strana vojna prisutnost znači da države nema, suvereniteta nema”, istaknuo je Natour.

Također ističe kako se protiv ovakvih ustupaka sve više bune i članovi Abbasove stranke, Fatah. “Ovo nema veze sa stvaranjem mira. Palestinci neće dopustiti nastavak izraelske prisutnosti ili bilo čije kolonijalne okupacije nad njima”, rekao je.

Slično misli i Marwan Abdel Aal, dužnosnik iz libanonskog ogranka Narodnog Fronta za Oslobođenje Palestine (PFLP), on ističe: “Abbasove izjave doslovno daju Izraelu da nastavi svoju kontrolu i vlast. Izgleda kako će zadržati i većinu svojih ilegalnih enklava na našoj zemlji”. “Po pitanju sigurnosti, ironično je kako Izrael odbija američke snage te prihvaća samo prisutnost izraelskih vojnika na teritoriju. U svakom slučaju, bez obzira čiji strani vojnici bili na ovom prostoru, to će značiti da Palestina nije država, već karikatura od države”, rekao je te zaključio kako su ove vrste ustupaka, kakve nudi Abbas, zapravo “meka pobjeda Izraela”.

S druge strane, imajući u vidu kako je SAD glavni inicijator aktualnih pregovora između Palestinaca i Izraelaca, moglo se i očekivati kako Washington u ovom procesu očito ima neke poprilične vlastite interese – sada znamo i koje. Zaista, kako ističe Marwan Abdel Aal, može zvučati ironično da Izrael odbija američke trupe u budućoj Palestini, no imajući u vidu sve nervoznije odnose između Washingtona i Tel Aviva, takva reakcija možda i nije toliko iznenađujuća (vidi: Izrael žestoko reagirao na Kerryeve izjave oko kampanje koja poziva na bojkot Izraela, prozvan da “podržava stranu anti-semita”).

Što se tiče Abbasovih ogromnih ustupaka, a poziv da NATO trupe uđu u zemlju je zaista ogroman ustupak, većina palestinskog naroda to neće prihvatiti, no Abbas ne pokazuje da ih je spreman pitati za mišljenje.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close