BiHPolitika

Gdje su nestali “zaštićeni svjedoci”

GDJE SU NESTALI „ZAŠTIĆENI SVJEDOCI“: Sarajevsko tužiteljstvo obavijestilo Sud da u procesu protiv Amira Zukića nema svjedoka „pod mjerama zaštite“

Općinski sud u Sarajevu je, između ostalog, tražio od Kantonalnog tužiteljstva da se razmotre i zaštitne mjere za svjedoke kojima su dodijeljeni posebni pseudonimi

 

Na današnjem predraspravnom ročištu u sudskom procesu protiv generalnog sekretara SDA Amira Zukića i njegovih stranačkih kolega Asima Sarajlića, Mirsada Kukića, Eseda Džananovića, te Safeta Bibića, Ramiza Karavdića, Seida Fazlagića, Nedžada i Senada Trake, Općinski sud u Sarajevu je, između ostalog, tražio od Kantonalnog tužiteljstva da se razmotre i zaštitne mjere za svjedoke kojima su dodijeljeni posebni pseudonimi.

 

Budući da se, kako je rečeno, radi o „zaštićenim svjedocima“, bilo je neophodno precizirati način njihovog svjedočenja pred Općinskim sudom u Sarajevu, kako bi se zaštitila njihova privatnost.

 

No, na iznenađenje sudaca i odvjetnika optuženih, sarajevsko Kantonalno tužiteljstvo je danas zvanično obavijestilo Sud da nemaju zaštićenih svjedoka?!

 

Podsjetimo da je sudija za prethodni postupak Općinskog suda u Sarajevu u februaru prihvatio  prijedlog Kantonalnog tužiteljstva da se ročište generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću i njegovom vozaču Seidu Fazlagiću zatvori za javnost.

 

Kantonalne tužiteljice Nermina Kulenović i Bojana Jolović tražile su tada da se sa ročišta isključi javnost radi zaštite interesa svjedoka koji su ranije dali svoje iskaze u ovom predmetu.

 

One su tvrdile da bi prisustvom javnosti došlo do grubog kršenja privatnosti svjedoka, da se istraga vodi kao predmet “poslovna tajna” i tražile da se, upravo zbog opasnosti da će utjecati na svjedoke, Zukići produži pritvor.

 

Prijedlogu Tužiteljstva su se usprotivili advokati Amira Zukića i Seida Fazlagica, koji su smatrali da nisu priloženi valjani dokazi za isključivanje javnosti s ročista.

 

Iako njihov zahtjev Sud nije prihvatio, upravo je Tužiteljstvo potvrdilo da su advokati optuženih bili u pravu, jer nema nikakvih zaštićenih svjedoka.

 

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo podiglo je, podsjetimo, optužnicu protiv generalnog sekretara SDA Amira Zukića, zatim dvojice potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića, člana Glavnog odbora stranke Eseda Džananovića, te Safeta Bibića, Senada i Nedžada Trake, Seida Fazlagića i Ramiza Karavdića.

 

Zukić, Bibić, Senad i Nedžad Trako, te Ramiz Karavdić optuženi su zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela. Esed Džananović je optužen zbog zloupotrebe položaja i ovlasti u vremenu dok je obavljao funkciju izvršnog direktora „Elektroprivrede BiH“, dok su Asim Sarajlić i Mirsad Kukić optuženi zbog krivičnog djela trgovina uticajem.

 

Oni se terete da su, koristeći svoj uticajni položaj, nezakonito zapošljavali u “Elektroprivredi BiH” i drugim javnim preduzećima, kao i u zdravstvenim ustanovama na području Sarajeva, te da su nezakonito posredovali prilikom polaganja ispita iz anatomije na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

 

(Slobodna Bosna)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close