Gdje je bila nauka u 2014.

„Tamo na drugoj strani rijeke, ima svih mogućih čudesa, a mi ovdje i dalje živimo kao magarci“ – govorio je Markez kroz usta Hose Arkadija Buendilje negdje na početku Sto godina samoće.

Autor: Jelena Kalinić
BUKA

I tako, dok mi živimo u blaženom neznanju narkotizirani petparačkim monolozima na globalnom planu vrlo nebitnih ljudi, u svijetu se događaju čuda. Ljudi otkrivaju, bore se protiv bolesti, istražuju svemir. Bilo bi nepravedno sjećati se samo onih o kojima su mediji najviše pisali jer su, primjerice, dobili, Nobelovu nagradu. Kraj ove, mnogi će reći, vrlo tužne i naporne godine,  je dobra prilika da se podsjetimo koliko je malih koraka koje je nauka napravila za čovječanstvo u proteklih 365 dana.

 

Nažalost, sve ono što se dešava u svijetu u oblasti nauke nije uvijek sa pozitivnim predznakom, nisu svi trenuci blještavi, ali ne smijemo zaboraviti čak ni njih.

 

Godina je počela obećavajuće: u januaru je mlada japanska naučnica Haruko Obokata sa RIKEN  centra u Kobeu objavila rad o tome kako se na vrlo jeftin i jednostavan način mogu dobiti matične ćelije u svrhu liječenja. Novi način dobijanja matičnih stanica je nazvan STAP, odnosno, stimulus-triggered acquisition of pluripotency. Ćelije koje nisu matične bi se samo potopile u jednu blagu kiselinu i tako stimulirane se pretvarale u matične. Rad je objavljen u elitnom časopisu Nature i svijet je počeo slaviti još jednu pobjedu nauke Ovo zvuči predobro da bi bilo istinito. Slavlje se još nije ni utišalo, kada je otkriveno da je Haruko Obokata falsificirala rezultate svog rada.

 

Ovaj događaj je okarakterisan kao prvorazredni skandal. Časopis Nature i većina medija su uputili izvinjenja redakcija, dok se Haruko Obokata našla pred etičkim komitetom svog istraživačkog centra. Slučaj je poslužio da se mnogo više diskutuje o naučnoj etičnosti i da se pojačaju mjere kontrole radova koji se objavljuju. Nažalost, zbog sramote koju je osjećao, mentor kompromitovane gospođice Obokata, u naučnim krugovima veoma poznati stručnjak Yoshiki Sasai, izvršio je samoubistvo nekoliko mjeseci nakon skandala.

 

Svjetska zdravstvena agencija je 20. aprila objavila kako se se svijet suočava sa velikom zdravstvenom krizom usljed neefikasnosti postoječih antibiotika. Naime, već preko 25 godina nije razvijen niti jedan novi antibiotik, a bakterije poput MRSA i uzročnika tuberkuloze postaju otporne na postojeće antibiotike.  Agencija apeluje na štedljivo korištenje antibiotika te insistira na razvoju novih lijekova.

 

Ako spominjemo bolesti, nemoguće je zaobići stravičnu epidemiju ebole u Africi. 2014. nije godina kada se prvi put čulo za ebolu.  Ipak, niti jedna prijašnja epidemija, poput onih 2003./2004. nije imala ovakve razmjere. Ebolu uzrokuje virus Ebolavirus koji provada grupi flavivirusa. Identificirano je 5 tipova ebolavirusa, a 4 je opasno po ljude. Prvi put slučejevi ebole su zabilježeni 1976. u današnjem Kongu, u području rijeke Ebola.

 

Smatra se da je bolest počela prenošenjem virusa sa životinja, vjerovatno slijepih miševa na ljude. U toku ove epidemije, mediji su se fokusirali na razvoj eksperimentalnih lijekova, poput ZMapp, dok su eksperti više naglašavali potrebu da se ugroženima omogući pristup terapiji te da se sama infekcija spriječi izbjegavanjem kontakta sa zaraženom osobom. U novembru je objavljeno kako su počela klinička ispitivanja na dobrovoljcima vakcine protiv ebole. Nažalost, ovaj događaj je još jednom pokazao kako se bogati i razvijeni regioni planete okrenu i pogledaju siromašnije tek onda kada se dogodi neka tragedija.

 

Ove godine je naučna zajednica bila svjedokom nekoliko ozbiljnih biosigurnosnih propusta u vodećim svjetskim laboratorijama. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti sa sjedištem u Atlanti je prijavio 2 slučaja propusta, u jednom slučaju se radilo o uzročniku smrtonosnog antraksa, dok je drugi uključivao virus gripe H5N1. Incidenti u Atlanti su se dogodili u martu i junu ove godine. U prvom slučaju, izvršen je transfer potencijalno neadekvatno inaktivirane bakterije uzročnika antraksa u laboratorij nižeg stepena sigurnosti. „Neadekvatno inaktiviran“ je sinonim za „potencijalno smrtonosan“. Ovi događaji potvrđuju potrebu da se o sadašnjim mjerama biosigurnosne kontrole još jednom promisli.

 

Još jedna loša vijest je i to da je „beba iz Misisipija“ , djevojčica zaražena HIV-om, nakon dužeg  perioda u kojem virus nije detektovan, opet HIV pozitivna. Ovo je bilo veliko razočarenje za naučnu zajednicu. Premda se antiretroviralna terapija pokazala uspješnom u kontroli replikacije HIV-a, nije ponudila konačno rješenje u borbi protiv ovog virusa. Borba se nastavlja.

 

Međutim, da nije sve tako  crno, pokazalo je nekoliko različitih timova naučnih širom svijeta. Timu Centra za medicinska istraživanja Univeziteta Edinburg je pošlo za rukom da iz grupe embrionalnih stanica dobiju kompletan timus, organ bitan za imunološki odgovor. Nadalje, priznata japanska oftamologinja Masayo Takahashi, sa RIKEN centra uspjela je uzgojiti sloj stanica retine iz stanica kože pacijentkinje.

 

Sa Harvarda dolaze ohrabrujuće vijesti za osobe koje boluju od  juvenilnog  dijabetesa. Grupa naučnika sa harvardskog istituta za istraživanje matičnih stanica, na čelu sa briljatnim dr Douglasom A. Meltonom je pronašla način kako da matične stanice „pretvori“ u stanice beta Langerhansovih ostrva, koje proizvode insulin. Također na Harvardu, naučnici sa Wyss instituta za biotehnologiju na čelu sa dr Donom Ingberom su pronašli način kako da pomoću nanotehnologije liječe stanje sepse tako što će nanošestice „zalijepiti na sebe bakterije iz zatrovane krvi.

 

Sintetizirana su i nova slova alfabeta DNK. Ovo otkriće je zanimljivo, jer više slova u kodu života znači i više kombinacija, ali još nije jasno kako bi se to otkriće moglo koristiti. Novi eksperiment je pokazao kako je moguće imati stanice koje ne sadrže samo dva, već tri para baza, A-T, G-C i X-Y te kako način na koji se život kodira na Zemlji negdje drugo može biti i drugačiji. Možda će ovo otkriće pružiti mogućnosti za sinteze nekih potpuno novih proteina, možda i novih antibiotika.

 

Sekvencioniran je genom kafe te su utvrđeni geni koji su odgovorni za sintezu kofeina. To je prvi korak u stvaranju GMO kafe bez kofeina.

 

Broj zemalja koje imaju svoje svemirske projekte se u ovoj godini povećao. Zemlje Azije se priključuju ovom elitnom klubu. Indijska svemirska agencija je poslala misiju u orbitu Marsa, a Japan je lansirao Hayabusa-2 sondu robotsku misiju koja skuplja podatke sa asteroida.Kina preduzima iduće korake u svojoj lunarnoj misiji. Ipak, najveća vijest iz oblasti istraživanja bliskog nam svemira, bilo je spuštanje sonde Philae na kometu. Sonda je bila aktivna i slala podatke 64 sata prije nego što je izgubila napajanje. Potvrđeno je postojanje 761 egzoplanete, a teleskop Kepler jeu februaru otkrio egzoplanetu veličine Zemlje.

 

Osim toga, naučnici na čelu sa profesorom R. Brentom Tullyjem su prikupili dovoljno podataka da opišu jednu novu strukturu u svemiru –superklaster galaksija, kojeg su nazvali Laniakea. Rover Curiosity se popeo na Mount Sharp nakon godinu dana vožnje po površni Marsa.

 

Godina je bila i izuzetno uzbudljiva za Neandertalce. Nova studija sugerira da su Neandertalci i Homo sapiensi živjeli jedni pored drugih mnogo duže nego što se to prije smatralo, čak 5000 godina. Prema novom istraživanju, Neandertalci su izumrli prije nekih 41 000 do 39 000 godina , što je čak 10 000 godina prije nego što sugeriraju prethodne studije. Također, otkriveno je da su Homo sapiensi došli u Evropu nekoliko hiljada godina ranije nego što se mislilo.

 

Svjetska meteorološka agencija je 3. decembra objavila kako je 2014. godina bila oficijelno najtoplija u nizu.  Ipak, uprkos toj vijesti, i dalje postoje oni koji slavodobitno negiraju klimatske promjene i i veliki udio čovjekove odgovornosti za to.

 

Ova godina možda nije bile onoliko spektakularna kao što je to bila, recimo 2012., kada je detektovan Higgsov bozon, ali je bila puna malih otkrića koja nisu popraćena medijskim publicitetom, a koja itekako  mogu imati utjecaja na naše živote.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close