Gaziranim pićima opasno izazivate srčani udar

Snažna je veza između udjela kalorija koje dnevno unosimo iz hrane bogate šećerima i stope smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Naučnici su utvrdili da je rizik od kardiovaskularnih bolesti trostruko veći kod ljudi koji četvrtinu svog kalorijskog unosa dnevno dobivaju iz, najčešće, gaziranih sokova, slatkiša i kolača, u odnosu na ljude kod kojih šećeri predstavljaju samo 10 posto kalorija koje dnevno unose.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da dodani šećeri ne bi smjeli prelaziti desetinu ukupno unesenih kalorija tokom dana. Međutim, mnoge su namirnice pretrpane takvim šećerima.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu za internu medicinu JAMA, promatralo je prehrambene navike Amerikanaca kako bi se utvrdilo koliko unose dodanog šećera u svojoj prehrani. Utvrđeno je da je u razdoblju od 2005. do 2010. dodani šećer bio najmanje 10 posto ukupnih dnevnih kalorija za 70 posto Amerikanaca, prenosi Magazin.

Desetina odraslih četvrtinu ili više kalorija dnevno dobivala je iz dodanih šećera. Ova informacija je uspoređena sa stopom smrtnosti tokom 14,6 promatranih godina. U tom periodu ukupno je zabilježeno 831 smrtni slučaj uzrokovan kardiovaskularnim bolestima.

 Profesor Naveed Satta iz British Heart Foundation Glasgow naglašava kako je nova studija pokazala do sada možda i najjaču povezanost između dodanih šećera i povećanog rizika od srčanog udara. Šećer sam po sebi nije štetan i organizam ga treba radi energije, ali previše šećera uzrokuje debljanje i ubrzano može dovesti do srčanih oboljenja.  Doktorica Nita Forouhi s Medical Research Council Epidemiology Unit na Cambridge University, pozvala je proizvođače da jasno istaknu udio šećera na svojim proizvodima kako bi potrošači znali što konzumiraju.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close