Gazi Husrev-begova medresa obilježava 476. godišnjicu rada

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu sutra obilježava 476. godišnjicu neprekidnog odgojno-obrazovnog rada. Tim povodom održat će se centralna svečanost u amfiteatru Gazi Husrv-begove medrese.

Na svečanoj akademiji, pored ostalog, bit će dodijeljena posebna priznanja za afirmaciju ove odgojno-obrazovne ustanove njezinim svršenicima Husein ef. Kavazoviću reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH i Husejinu Smajloviću načelniku Općine Zenica, kao i brojna druga priznanja i zahvalnice. Svečanosti će prisustvovati visoki zvaničnici vjerskog, kulturnog i javnog života Bosne i Hercegovine.

Pored centralne svečanosti danas će se održati i Akademija za učenike i učenice u amfiteatru Medrese. Na ovoj svečanosti će se uručiti pohvale i priznanja odličnim učenicima i učenicama, kao i pobjednicima takmičenja i smotri u prošloj školskoj godini. Nastavničko vijeće i svečana sjednica u povodu Dana škole održat će se sutra.

Ovaj datum se obilježava od 1537. godine kada je veliki Gazi Husrev-beg utemeljio Medresu koja je do današnjih dana iznjedrila plejadu istaknutih ličnosti koje su u povijesti odigrale značajnu ulogu u opstanku i razvoju Bosne i Hercegovine, kaže se u saopćenju Islamske zajednice u BiH.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close