Gates poklanja 95 odstvo svog bogatstva

Multimilijarder Bill Gates (57), prema procjenama “težak” oko 65 miliardi dolara, već je uložio oko 28 milijardi dolara u rad svoje humanitarne fondacije, a u razgovoru za britanski “Telegraf” iznio je da planira da do kraja života u humanitarne svrhe investira 95 odsto svog ukupnog bogatstva i da, osim uvođenja personalnih kompjutera u svakodnevnu upotrebu, kao svoj trajni dar čovječanstvu ostavi i potpuno iskorijenjivanje dječije paralize, teške bolesti koja je osakatila mnoge mlade živote.

U 57. godini Gates je riješen da se do kraja života posveti radu u svojoj humanitarnoj fondaciji.

– Nesumnjivo sam dobro zbrinut kada je riječ o hrani i odjeći, a iznad određene tačke novac mi nije ni od kakve koristi. Njegova korisnost leži isključivo u izgradnji organizacije koja će omogućiti da ta sredstva stignu do najsiromašnijih na planeti – kaže Gates

Ova “izvjesna tačka” za njega se nesumnjivo nalazi na znatno višem nivou nego za većinu nas ostalih. Gatesovi recimo, posjeduju imanje kraj jezera u SAD vrijedno 150 miliona dolara (95 miliona eura), bazen sa ugrađenim podvodnim muzičkim sistemom, i slične “sitnice”.

Svako od njegovo dvoje djece će, čak i ako 95 odsto bogatstva ode u humanitarne svrhe, ipak biti dobro obezbjeđeni nasljednik nekoliko milijardi dolara.

Poenta je, međutim, jasna: novac se ne može ponijeti sa sobom na onaj svijet, a čak ni bogatstvo takvih razmjera ne garantuje čovjeku mjesto u istoriji. Mada ga je svojim dostignućima u svijetu IT tehnologije vjerovatno već zaslužio, Gates, međutim, želi i dodatno da ga zasluži potpunim iskorijenjivanjem poliomijelitisa, odnosno dječije paralize.

Da bi se to postiglo, neophodno je samo da vakcinacijom tri puta u životu bude obuhvaćeno najmanje 90 odsto djece u svijetu, i to prije svega u zemljama u kojima je dječija paraliza još uvijek endemična: Nigeriji, Pakistanu i Afganistanu.

Najveću prepreku na ovom putu predstavlja mračna propaganda islamista, koji vakcinaciju predstavljaju kao paravan za sterilizaciju i druga “zla sa zapada”, zbog čega je već stradalo dosta humanitarnih radnika Gejtsove fondacije, prije svega medicinskih sestara koje sprovode vakcinaciju u Afganistanu i Pakistanu.

Gates je, međutim, riješen da ne odustane, a činjenica da se opredijelio upravo za dječiju paralizu može se objasniti sklonošću ka čistim i efikasnim rješenjima, koju je pokazivao i u “Microsoftu”.

– Poliomijelitis je specifičan, jer ga je moguće potpuno iskorijeniti vakcinacijom. A kad ga jednom iskorijenite, na njega više ne treba trošiti novac. To dostignuće ostaje zauvijek prisutno, kao poklon – zaključuje Gates.

Tako nešto je do sad učinjeno samo sa velikim boginjama, koje su praktično iskorijenjene 70-ih godina, a kada se svijet jednom osobodi poliomijelitisa “to će osloboditi sredstva za borbu protiv malarije i drugih bolesti”, od kojih još uvijek u svijetu umire 7 miliona djece mlađe od 5 godina godišnje.

Uspjeh se, pritom, već nazire. Na početku akcije, godišnje je paralizovano ostajalo preko 400.000 djece, dok je danas ovaj broj smanjen na oko 1000 slučajeva, piše Blic.

Gates, koji je nominalno još uvijek predsjednik “Microsofta”, kaže da nikada više ne namjerava da se vrati na stari posao, i da će njegov “posao sa punim radnim vremenom do kraja života biti fondacija”.

Na pitanje o eventualnim vjerskim motivima koji stoje iza ovakve odluke i tolike posvećenosti radu u fondaciji, jedan od najbogatijih ljudi na planeti, pak, odgovara da nije u pitanju nikakva konkretna religija.

– Radi se o ljudskom dostojanstvu i jednakosti. O zlatnom pravilu da je svaki život jednako vrijedan i da prema ljudima treba da postupamo onako kako bismo željeli da drugi postupaju prema nama – kaže Gates.
(24sata.info)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close