Futurizam komunizma

SFRJ odavno ne postoji, osim sećanja ostali su i ovakvi spomenici. Oni koji su ih gradili videli su njima „svetlu budućnost“ a danas osim ruševina, za neke predstavljaju „mračnu prošlost“. Ali onima koji su ih gradili treba odati priznanje da su ovo ipak jedinstveni i hrabri primeri takvih monumenata.

Pogledajte neke od futurističkih spomenika nekadašnje SFRJ koji su posvećeni, pre svega žrtvama fašizma u Drugom svetskom ratu,.

 

 

Sutjeska-Tjentište

SUTJESKA MONUMENT

1971. godine na Tjentištu je predstavljen monumentalni spomenik rad skulptora Miodraga Živkovića u okviru memorijalnog kompleksa „Dolina Heroja“. Naravno u pitanju je bitka na Sutjesci.

 Valjevo

Stjepan Stevo Filipović Valjevo

„SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU“ druže Stjepane, ali avaj danas nas Nemci napadaju parama. Ovo je Spomenik borcima revolucije, sa likom Stjepana Filipovića, koji je uzviknuo ovu dobro poznatu parolu dok su mu nacisti stavljali omču oko vrata.

 

Grmeč

Spomenik revolucije Grmeč

Spomenik revolucije, koji se nalazi u Korčanica Spomen zone Grmeč, Bosna i Hercegovina. Ovaj monument je rad hrvatskog umetnika Želimira Janeša

Bubanj

Bubanj, Niš


Bubanj pored Niša je spomenik posvećen 10 hiljada žrtava poginulih od strane nacista u vreme Drugog svetskog rata. Spomenik je urađen u obliku visoko podignutih pesnica.

 

Ilirska Bistrica

Ilirska Bistrica

Ilirska Bistrica, Spomenik posvećen  palim borcima u Slovenije. Urađen je po zamisli Janeza Lenasija 1965. godine
>

 Jasenovac

Kameni cvet, Jasenovac

Ovaj spomenik sigurno znate, u pitanju je Kameni cvet u Jasenovcu. To je spomenik žrtvama ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima. Romima i drugim etničkim grupama koje se nisu uklapale u koncepciju nacističke države Hrvatske  (NDH) u vreme  Drugog svetskog rata u Jasenovcu. Dizajnirao ga je Bogdan Bogdanović i otkriven je 1966. godine, služi kao podsetnik na zlodela počinjena u logoru Jasenovac.

Kadinjača

Spomenik Kadinjača

Memorijalnom kompleksu Kadinjača je posvećen vojnicima Radničkog bataljona, iz Posavine i Orašja, koji se poginuli na brdu Kadinjača, 14 kilometara zapadno od Užica, 29. novembra 1941. godine, braneći povlačenje Vrhovnog štaba , partizanskih brigada i partizanske bolnice.

 

Kosmaj

Spomenik Kosmajskom partizanskom odredu

Spomenik Kosmajskom partizanskom odredu – vajar Vojin Stojić i arhitekta Gradimir Stojaković, 1982.

Kozara

Spomenik Revoluciji Mrakovica, Kozara

Spomenik Revoluciji Mrakovica, Kozara, borcima NOVJ i žrtvama fašizma poginulim tokom neprijateljske ofanzive na Kozaru – vajar Dušan Džamonja, 1969-1972.

Kruševo

Spomenik Kruševo

Spomenik Ilinden, poznat i pod imenom Makedonium, je monumentalno zdanje u gradu Kruševu, Republika Makedonija. Svečano je otvoren 2. avgusta 1974. godine, Autori spomenika su vajar Jordan Grabuloski, arhitekta Iskra Grabuloska i slikar Borko Lazeski (vitraži u spomeniku).Posvećen je svim borcima i revolucionarima Ilindanskog ustanka 1903. godine, kao i borcima-partizanima Narodnooslobodilačke borbe Makedonije od 1941. do 1944. godine.

Kosovska Mitrovica

Kosovska Mitrovica

Spomenik rudarima junacima iz NOB u Kosovskoj Mitrovici, u znak sećanja na rudare koji su se pridružili NOB-u 1941. Spomenik drže dva kupasta stuba koji simbolišu vagone koji vuku rudu iz rudnika u topionicu.     Rad je arhitekte  Bogdana Bogdanovića, 1973.

Podgarić

Spomenik revoluciji Podgarić

Spomenik revolucije naroda Moslavine je monumentalan spomenik kod mjesta Podgarić u Moslavini, rad vajara Dušana Džamonje. Visok je 10, a širok 20 metara.

Zenica

Spomenik Zenica

Spomenik je izgrađen 1968. godine u Zenici, i je posvećen palim borcima u Zeničkog partizanskog odreda protiv nacista.

/besanpas.com/

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close