-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

FUP: Otkrivena međunarodna kriminalna grupa, bh. kompaniji vraćeno 850.000 eura

Federalna uprava policije identifikovala je počinioce i vratila novac koji je posredstvom prevare doznačen na inostrane račune pod kontrolom ovih osoba.

U velikoj akciji, istražioci Odsjeka za cyber kriminal u Federalnoj upravi policije Federalnog ministarstva unutrašnjih uspjeli su vratiti sredstva u iznosu od 850.000 eura.

“Istražioci Odsjeka za cyber kriminal u Federalnoj upravi policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, identifikovali su počinioce krivičnih dijela i pravnom licu vratili novčana sredstva u iznosu od 850.000 eura, a koja su posredstvom prevare doznačena na inostrane račune pod kontrolom lica koja vrše prevare”, saopćeno je.

Protiv osam identifikovanih osoba, za koja se sumnja da su počinili krivična djela “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela”, “Pranje novca” i “Računalna prijevara” iz Krivičnog zakona Federacije BiH bit će podneseni izvještaji o počinjenju krivičnih djela.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ranije je saopćila kako je uočila veliki broj slučajeva koji se odnose na prevare koje nanose štetu kompanijama u BiH.

“Prevarno postupanje se vrši na način da se pravnim licima iz BiH, posredstvom elektronske pošte, dostavljaju izmijenjene instrukcije za plaćanje njihovim dobavljačima iz inostranstva, bez saglasnosti i znanja tih dobavljača, što rezultira izdavanjem naloga za plaćanje. Na taj način se sredstva, sa računa pravnih lica otvorenih kod komercijalnih banaka u BiH, doznačavaju na inostrane račune pod kontrolom lica koja vrše prevare. Doznačena sredstva se odmah prosljeđuju dalje i u konačnici podižu u gotovini sa nekog od računa u inostranstvu čime se pričinjava šteta preduzećima iz BiH”, saopćili su iz SIPA-e.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close