Fudbalska organizacija jedinstvena: Švabo, ostani!

Ivica Osim odlazi krajem godine s funkcije predsjednika Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH. Na izbornoj sjednici Skupštine 13. decembra birat će se novi predsjednik Saveza, a Osimov izbor neće biti moguć, jer nije ni kandidiran.

Osim je u jučerašnjem intervjuu za Radio Bosne i Hercegovine najavio da neće imati ni neku drugu funkciju u strukturama nogometne organizacije, ali “Dnevni avaz” pouzdano saznaje da bi naš legendarni igrač i trener ipak mogao ostati u zvaničnim strukturama fudbalske organizacije.

Ukinuta suspenzija

– Smatram da je učinjeno ono što je trebalo učiniti. Ukinuta je suspenzija, uspjeli smo omogućiti reprezentaciji i klubovima da se takmiče. Uspjeli smo stabilizirati i finansijsku situaciju u Savezu – istakao je, uz ostalo, Osim, koga su prije godinu i po, nakon suspenzije prijašnjeg saziva Saveza, imenovali FIFA i UEFA da spasi što se u bh. fudbalu spasiti može.

Nadu u njegov ostanak budi najavljeno formiranje odbora za savjetovanje i posredovanje, tijela koje bi, ukoliko delegati Skupštine 13. decembra podrže njegovo osnivanje, imalo ulogu kontrole i nadzora nad budućim Izvršnim odborom NSBiH te savjetovanja i posredovanja s FIFA-om i UEFA-om.

– Glasanje o formiranju ovog odbora uvršteno je u dnevni red predstojeće sjednice Skupštine. Prema sadašnjoj situaciji, za to neće biti prepreka. Potom će se birati članovi, njih između tri i pet. Prijedlog će biti da to budu sadašnji članovi Komiteta za normalizaciju, odnosno ambasadori koji ne budu prethodno izabrani na izvršne funkcije u Savezu – kaže nam generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković.

I on se, kao, uostalom, i cjelokupna fudbalska organizacija i većina bh. javnosti, nada da će Osim ipak ostati u NSBiH, iako se tome protivi Švabina porodica zbog njegovog narušenog zdravlja i godina (71).

Nezavršena misija

– Švabo nam je itekako potreban, i to, uzimajući u obzir sve aspekte, možda baš na poziciji predsjednika odbora za savjetovanje i posredovanje. Naravno, odluka će biti njegova, ali se nadam da će presuditi to što i on sam često spominje da njegova misija nije u potpunosti završena.

Naime, dvije Švabine ogromne želje su da se reprezentacija plasira na SP 2014. i da BiH napokon dobije jedan moderan veliki stadion za državni tim, uz puno uvažavanje onoga što je napravljeno u Zenici – dodaje Baković.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close