FTV: Velike laži malog Šabića

Generalni direktor FTV-a Džemal Šabić izjavio je kako se vodi bitka za ovladavanjem FTV-om koji, prema njemu ima 2 milijuna gledatelja u terminu od 19:30, te da je pravi cilj ovladati takvom tv kućom.

Da se vodi i politička borba oko stavljanja FTV-a u sustav, odnosno da postane javna televizija u službi građana, koja ima za cilj informirati, educirati i zabaviti, a ne služiti za osobne i stranačke interese pojedinaca nije ništa sporno.

Međutim bezočno prešućivati činjenice nešto je savim drugo. Jer tvrdnja da FTV ima dva milijuna gledatelja je jedna velika laž.  A to je vrlo lako i dokazati. Jer cijela država ima oko 3,5 milijuna stanovnika, od čega u RS i u Hercegovini, samo rijetki mazohisti gledaju program FTV-a. Vjerujući Šabićevim tvrdnjama to bi značilo da više nego  bukvalno svi ostali građani u BiH gledaju u pola osam Dnevnik FTV-a.

Također, Iako BiH nema točne i precizne podatke o gledanosti pojedinih tv postoja, ranija neka istraživanjakažu da većina građana u BiH gleda HTV, NOVU TV i FTL, a tu su i RTRS, RTS, FACE TV, TV 1 i brojne druge tv postaje, što znači da je nemoguće da FTV ima i približno takvu gledanost.

S druge strane prema ranijim istraživanjima gledanost FTV-a kretala se između 15 i 18 posto, odnosno između što je nešto više od desetog dijela kojeg spominje generalni direktor Šabić. Ima on 3200 KM plaću i isto toliko razloga, da se bori da ne dođe do promjena na FTV-u i da taj javni servis bude stvarno u funckciji javnosti.

Kakav javašluk, neprofesionalizam i nekompetentnost vladaju na FTV-u najbolje potvrđuje izvješće revizora za 2011. godinu. Tada je gubitak Radio-televizije FBiH premašio je vrijednost njenog kapitala za skoro 2,7 milijuna KM, upozorili su revizori u izvještaju o poslovanju ovog javnog emitera u prošloj godini, kojem su dali ponovo negativnu ocjenu.

U izvještaju Ureda za reviziju institucija u FBiH navedeno je da je RTV FBiH u prošloj godini imala 54.500 KM dobiti, a da akumulirani gubitak iznosi tri milijuna KM. Dobit prije oporezivanja iznosila je 156.500 KM, u odnosu na 1,5 milijuna KM, kolika je planirana rebalansom.

Bilo je nepravilnosti u nabavkama pa je bez provedene zakonske procedure javnih nabavki, a dijelom i bez zaključenih ugovora, potrošeno oko 287.600 KM za usluge posredovanja u zapošljavanju, nabavku goriva i auta, te na odvjetnike, gdje je nekima plaćano čak na osnovu paušalnih faktura.

Ni sa članovima Upravnog odbora nisu zaključeni ugovori o angažmanu, a na njihove naknade potrošeno je 130.960 KM. Visina naknada je tri minimalca u FBiH, koji iznose oko 340 KM, što je odluka generalnog direktora Džemala Šabića, čija je neto plaća 3.200 KM.

UO je odlučio je otpisati  76 posto od salda ukupnih sumnjivih i spornih potraživanja za RTV taksu

“Po istoj odluci generalnog direktora Šabića, predsjednik UO ima 1.100 KM, a članovi 850 KM za rad u Upravnom odboru RTV servisa”, naveli su revizori.

Dodaju da su najveći troškovi bili primanja 383 zaposlenih – 8,4 milijuna KM. Prosječna neto plaća bila je 980 KM. Najviša je bila 3.237 KM, a najniža 547 KM.

“Prilikom obračuna plata generalni direktor je donosio mjesečne odluke o korekciji plaća pojedinih zaposlenika, kojima su uvećavani prvobitno utvrđeni koeficijenti, što nije jasno definirano Pravilnikom o plaćama”, ističu revizori.

Napominju da u RTV FBiH ima manje zaposlenih s visokom stručnom spremom od potrebnih, a više sa srednjom stručnom spremom, te je 136 zaposlenika raspoređeno na radna mjesta za koja je potrebna viša stručna sprema, od čega njih 107 sa srednjom prima platu zaposlenika s visokom stručnom spremom.

“Imajući u vidu činjenicu da su iz oblasti radnih odnosa i obračuna plaća zaposlenim na snazi akti koji nisu međusobno usuglašeni, ne može se ocijeniti pravilnost i visina iskazanih troškova po osnovu plaća zaposlenim”, ocijenili su revizori.

Istakli su da su pogrešno knjiženi neki prihodi i evidentirani su nakon nastanka pa ti prihodi ne predstavljaju prihode iz poslovanja RTV FBiH, nego zatvaranje pogrešnih knjiženja.

Revizori su zamjerili i zbog knjiženja faktura i plaćanja avansa, zbog kojih je došlo do odliva novca za filmove koji nisu isporučeni, a kupovina serijala i koproducentsko učešće od 605.200 KM prikazano je kao trošak umjesto kao nematerijalno sredstvo. RTV FBiH nije postupila po svom pravilniku pa su, umjesto otpisa 4,8 milijuna KM potraživanja za RTV taksu zbog neutuživanja i zastare, otpisali 3,6 milijuna KM, i to na osnovu proizvoljne odluke Upravnog odbora.

“UO je donio odluku otpisati 76 posto od salda ukupnih sumnjivih i spornih potraživanja za RTV taksu bez da je dostavljena relevantna dokumentacija o tome koja potraživanja i iz koje godine”, dodali su revizori, koji nisu mogli potvrditi ni opravdanost odobravanja pojedinačnih popusta na marketinške usluge agencijama.

Na ove podatke generalni direktor RTV FBiH Džemala Šabića nije tada imao odgovora, čine se kao ni danas, osim da se brani floskulom kako je riječ o političkom pritisku na FTV. A politika je ta koja drži ovo i ono rukovostvo prije njega, nikako znanje i stručnost.
(R.I. Dnevnik.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close