Frédéric Oudéa imenovan za novog predsjednika EBF-a

Frédéric Oudéa, predsjednik i glavni izvršni direktor Société Générale, izabran je za predsjednika Evropske bankarske federacije. Njegov mandat počinje 1. januara 2015. godine, kada će naslijediti Christiana Clausena, predsjednika i glavnog izvršnog direktora grupe Nordea. Gospodin Oudéa imenovan je na mandat od dvije godine.

“Ja sam u velikoj mjeri počašćen povjerenjem koje ste mi dali i radujem se preuzimanju dužnosti od Christiana Clausena, koji je vodio Evropsku bankarsku federaciju kroz vremena dubokih regulatornih promjena za evropsku bankarsku industriju”, rekao je Oudéa.

“Kao što je Evropa i dalje suočena s krhkim oporavkom, promoviranje jakog i konkurentnog evropskog bankarskog sektora, koji će biti u mogućnosti da finansira rast u kontekstu povećanje dezintermedijacije, bit će visoko na dnevnom redu agende EBF-a”, rekao je on. “U tom smislu, EBF će nastojati da podstakne konstruktivan dijalog sa glavnim regulatornim i nadzornim tijelima u Evropi.”

“Kao čovjek od iskustva i posvećenosti, vodeći istinsku panevropsku finansijsku instituciju, i kao priznati bankar, Frédéric Oudéa će biti u dobroj poziciji da pomogne EBF-u da determinira svoje strateške kurseve u godinama koje dolaze. Oduševljeni smo što je on prihvatio ulogu predsjednika EBF-a”, rekao je Clausen koji je bio predsjednik EBF-a u dva uzastopna dvogodišnja mandata od januara 2011. godine.

Oudéa je bio član Upravnog odbora Societe Generale grupe od 2002. godine, prvo kao glavni finansijski direktor od maja 2009. godine,a potom i kao predsjednik i izvršni direktor. Od septembra 2011 do septembra 2012. godine radio je kao predsjednik francuskog bankarskog udruženja FBF, gdje je danas potpredsjednik. On je predsjednik Upravnog odbora za regulatorni kapital u Institutu za međunarodne finansije.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close