Angela Merkel: Šta će biti s BiH, Srbijom i Balkanom ako ne zaustavimo Putina?

Njemačka je zabrinuta zbog pritiska Rusije na zemlje zapadnog Balkana, a prije svega na Bosnu i Hercegovinu. Ova informacija, da je njemačka Vlada alarmirana u vezi s agresivnom antizapadnom politikom Rusije na Balkanu, jučer je odjeknula kao bomba.

Njemački Der Spiegel objavio je informaciju, pozivajući se na povjerljiv dokument iz ministarstva vanjskih poslova ove zemlje, u kojoj se izražava zabrinutost u vezi s pritiskom Moskve na Srbiju i ostale zemlje zapadnog Balkana, a prije svega na BiH, prenosi danas Dnevni avaz.

Zvanična Moskva, kaže se u tom dokumentu, isporukom plina pokušat će Srbiju čvršće vezati uz sebe, a direktan utjecaj na BiH nastojat će ostvariti putem Republike Srpske. Istovremeno, na drugom kraju planete, u Australiji, praktično je uslijedila potvrda ove informacije. Njemačka kancelarka Angela Merkel u svom govoru tokom gostovanja u Lowy institutu za međunarodnu politiku u Sidneju izrazila je veliku zabrinutost zbog, kako se izrazila, aneksionističke politike Rusije.

Jasno je i nedvosmisleno, kao nikada do sada, upozorila ruskog predsjednika Vladimira Putina, kazavši da se EU Moskvi neće pokoriti kako je to nekada učinila bivša Istočna Njemačka (DDR).

– Ne radi se samo o Ukrajini. Radi se i o Moldaviji, Gruziji i ako će tako ići dalje, trebamo se onda upitati šta će biti sa Srbijom te s ostalim zemljama zapadnog Balkana – kazala je Merkel.

Njemački mediji poput Der Spiegel-a ili Die Welt-a objavili su reakcije istaknutih evropskih zvaničnika. Tako je predsjednik Komisije za vanjsku politiku Evropskog parlamenta Elmar Brok izjavio da je Putinov cilj da se balkanske zemlje stave pod pritisak da naprave otklon prema članstvu u EU ili da se kao članice EU ponašaju “proruski”.

Citiran je i njemački ministar poljoprivrede Kristijan Smit (Christian Schmidt), koji je kazao da postoji utisak o tome da Rusija putem manjeg bh. entiteta na sve načine pokušava ostvariti utjecaj nad cijelom BiH, što, kaže, u tom slučaju otežava evropski put naše države.

Njemački državni sekretar Mihael Rot (Michael Roth) podvukao je da  njegova država u sve ovo ne može ulaziti po principu “boljih ponuda”.

– Moramo jasno potcrtati zemljama Balkana da je članstvo u EU u njihovom interesu – istakao je on.

| Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close